Εκτύπωση
Κανονισμός λειτουργίας κολυμβητηρίου Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης

Γενικοί κανόνες συμπεριφοράς

Υποχρεώσεις των αθλουμένων


Αγαπητοί γονείς,

Η δυνατότητα να αθλείται το παιδί σε κολυμβητήριο είναι μία από τις πολλές παροχές της Αγωγής που προσφέρει η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία στους μαθητές της.

 Στο κολυμβητήριο απασχολούνται τέσσερεις (4) γυμναστές ειδικευμένοι στην κολύμβηση και μία (1) νοσηλεύτρια για την ιατρική φροντίδα των μαθητών. Υποχρέωση δική μας είναι να φροντίζουμε για την ομαλή λειτουργία του και την υγιεινή των εγκαταστάσεων.

 Σας γνωρίζουμε τους κανόνες που διέπουν τη χρήση των κολυμβητικών δεξαμενών, για να μπορείτε και εσείς με τη σειρά σας να συμβάλλετε στην ομαλή διεξαγωγή τού μαθήματος της κολύμβησης.     Κανονισμός λειτουργίας

Γενικοί κανόνες – Υποχρεώσεις

1.
            Δικαίωμα χρήσης της κολυμβητικής δεξαμενής έχουν ΜΟΝΟ όσοι έχουν φέρει το Ατομικό Δελτίο Υγείας και βεβαίωση από δερματολόγο, την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Αν κάποιο παιδί παρουσιάζει σοβαρό πρόβλημα υγείας, παρακαλούμε να ενημερώνεται η Διεύθυνση τού Σχολείου του.

2.
            Το κολύμπι για λόγους ασφαλείας επιτρέπεται αφού έχουν περάσει τουλάχιστον τρεις (3) ώρες από το τελευταίο φαγητό.

3.
            Τα παιδιά πρέπει να έχουν μαζί τους οπωσδήποτε τα εξής:
·          μαγιό
·          πλαστικό σκουφάκι (για την καλύτερη ποιότητα τού νερού και για να μη βρέχονται πολύ τα μαλλιά τους)
·          μία πετσέτα ή ένα μπουρνούζι
·          σαγιονάρες (κατά προτίμηση πλαστικές, για να μη γλιστράνε)
·          γυαλάκια κολυμβητηρίου 
·          καλό θα ήταν να φέρουν και μάλλινο σκουφί και μπουφάν, ειδικά όταν έχει κρύο (από τον Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο), για να τα φορέσουν μετά το μάθημα και μέχρι την επιστροφή τους στην τάξη.

4.
            Οι κολυμβητές/-τριες χρησιμοποιούν μόνο τα αποδυτήρια για να αλλάζουν τα ρούχα τους. Πριν εισέλθουν στην κολυμβητική δεξαμενή θα πρέπει να κάνουν πολύ καλό λουτρό καθαριότητας, χρησιμοποιώντας μόνο νερό και όχι σαπούνι ή σαμπουάν.

5.
            Το σκουφάκι της κολύμβησης πρέπει να το φορούν κατά την είσοδο και να το βγάζουν μετά την έξοδό τους από το νερό.

6.
            Χρήση της τουαλέτας πριν από το μάθημα και κατά τη διάρκειά του γίνεται με άδεια.

7.
            Η είσοδος των μαθητών στο νερό πρέπει να γίνεται προσεκτικά από τις σκάλες ή από τους βατήρες, αφού δοθεί η εντολή από τους γυμναστές- προπονητές και αφού πρώτα ελέγξουν σχολαστικά τον χώρο μήπως υπάρχει άλλος κολυμβητής.

8.
            Την ώρα της κολύμβησης οι μαθητές πρέπει να κολυμπούν ήρεμα, να συμπεριφέρονται με ευπρέπεια προς όλους, να σέβονται τους κανόνες λειτουργίας τού κολυμβητηρίου και να θυμούνται ότι ο χώρος δεν είναι μόνο δικός τους αλλά και των άλλων.

9.
            Το φτύσιμο και το φύσημα της μύτης γίνεται στην υπερχείλιση της πισίνας.

10.
         Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής αντιμετωπίσει πρόβλημα υγείας απευθύνεται  αμέσως στον καθηγητή-προπονητή ή στη νοσηλεύτρια.

11.
         ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ:
·          η είσοδος στον χώρο τού κολυμβητηρίου των ασκουμένων χωρίς σαγιονάρες και των μη ασκουμένων χωρίς πλαστικά ποδονάρια
·          η μεταφορά αιχμηρών αντικειμένων στον χώρο της πισίνας
·          το τρέξιμο και τα παιχνίδια στον χώρο των περιμετρικών διαδρομών και στον χώρο της πισίνας. Υπάρχει κίνδυνος να γλιστρήσουν
·          η χρήση αντηλιακών, προθερμαντικών αλοιφών ή υλικών κατάδυσης (όπως μάσκες, βατραχοπέδιλα κ.λπ.)
·          η είσοδος στο νερό χωρίς να δοθεί η εντολή των γυμναστών- προπονητών.

12.
         Οι κολυμβητές πρέπει να φροντίζουν να διατηρούν τους χώρους τού κολυμβητηρίου καθαρούς, όπως τους προσωπικούς τους χώρους. Η έννοια της καθαριότητας είναι στενά συνδεδεμένη με τις έννοιες ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ – ΥΓΕΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.

                                                                               Οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής


Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για τον ιό της μυρμηγκιάς

Η μυρμηγκιά είναι ιός ο οποίος μεταδίδεται μέσω επαφής. Την ευνοεί το ζεστό και υγρό περιβάλλον, γι’ αυτό φύεται και αναπτύσσεται κυρίως στα πόδια. Ο χρόνος επώασης του ιού κυμαίνεται από 1 έως 20 μήνες και κατά μέσο όρο 4 μήνες. Οι μυρμηγκιές μπορεί να εξαφανιστούν χωρίς θεραπεία ή να παραμείνουν και να χρειαστεί ιατρική αντιμετώπιση. Η καλύτερη θεραπεία είναι η καθαριότητα τού περιβάλλοντος χώρου των παιδιών όλη την ημέρα και η ατομική καθαριότητα και φροντίδα των παιδιών.

Τρόποι προστασίας

1.
     Καθαριότητα τού χώρου

Στο κολυμβητήριο καταβάλλεται συνεχής προσπάθεια ώστε να επικρατούν αυστηροί όροι καθαριότητας και απολύμανσης. Έτσι στον χώρο τού κολυμβητηρίου υπάρχει συνεχώς υπεύθυνη κυρία της καθαριότητας, η οποία μαζεύει τα νερά στο κάθε αποδυτήριο ξεχωριστά, καθώς και όλα τα νερά, τόσο στον χώρο των αποδυτηρίων όσο και στο κατάστρωμα της δεξαμενής, μετά από κάθε μάθημα. Επίσης, γίνεται καθημερινή καθαριότητα με απολυμαντικό της σκάλας προς το κατάστρωμα (3 φορές) και όλου τού χώρου των αποδυτηρίων και της δεξαμενής.

2.
     Συμπεριφορά των παιδιών

Τα παιδιά πρέπει:
·          να μην περπατάνε ποτέ ξυπόλητα. Να φοράνε υποχρεωτικά και συνέχεια τις δικές τους παντόφλες  (να μην αλλάζουνε μεταξύ τους)
·          να στεγνώνουν καλά τα πόδια τους πριν βάλουν παπούτσια
·          να αερίζουν καλά τα πόδια τους και τα παπούτσια
·          να αλλάζουν συχνά κάλτσες, φροντίζοντας να είναι στεγνές και καθαρές
·          να μην κολυμπούν όσα έχουν προσβληθεί από τον ιό της μυρμηγκιά μέχρι να ολοκληρωθεί η θεραπεία τους.


Τι πρέπει να προσέχω στο φαγητό μου όταν έχω μάθημα κολύμβησης
·          Όταν έχω την πρώτη ώρα κολύμβηση, είναι προτιμότερο να μην πιω γάλα το πρωί, αλλά να μην ξεχάσω να φάω κάτι (π.χ. κέικ, κουλούρι, ψωμί με βούτυρο και μέλι ή μαρμελάδα, 2-3 μπισκότα κ.λπ.).
·          Όταν έχω δεύτερη, τρίτη ή τέταρτη ώρα μάθημα στο κολυμβητήριο, τρώω το πρωινό μου και μπορώ να ξαναφάω μετά το μάθημα της κολύμβησης.
·          Όταν έχω μάθημα την πέμπτη, την έκτη ή την έβδομη ώρα, τρώω το πρωινό μου και το «δεκατιανό» μου στο πρώτο μεγάλο διάλειμμα. Μπορώ να ξαναφάω μετά το μάθημα.
·   Όταν έχω μάθημα την όγδοη ώρα, τρώω το πρωινό μου και το δεκατιανό μου μπορώ να  το φάω μέχρι το δεύτερο διάλειμμα
·          Αν έχω κολύμβηση στον Απογευματινό Όμιλο, δεν πρέπει να είμαι νηστικός, αλλά να φροντίσω να φάω οπωσδήποτε κάτι μέχρι το προτελευταίο διάλειμμα τού πρωινού σχολικού προγράμματος.


                                                                               Η υπεύθυνη τού κολυμβητηρίου