Εκτύπωση
Την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018 οι μαθητές τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης παρακολούθησαν τον εορτασμό για την επέτειο τής εξέγερσης των φοιτητών τού Πολυτεχνείου το 1973. Πριν από την επίσημη παρουσίαση τής γιορτής, τα παιδιά συγκεντρώθηκαν στο αμφιθέατρο τού Σχολείου, όπου τους μίλησε η Διευθύντρια κ. Μαρία- Άννα Φαφαλιού για όλα όσα συνέβησαν εκείνα τα επτά «πέτρινα χρόνια» (1967-1974) τής σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.
Στη συνέχεια, προβλήθηκε «Το χρονικό της Δικτατορίας 1967-1974», ένα ντοκιμαντέρ τού σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη. Το 37λεπτο ντοκιμαντέρ αποτελεί μια μαρτυρία που παρουσιάζει τα σημαντικά γεγονότα από την κηδεία των Γ. Παπανδρέου και Γ. Σεφέρη ώς τις δίκες τού Αλέκου Παναγούλη και άλλων αγωνιστών.
Έπειτα, στο Θέατρο των Σχολείων μαθητές και των δύο Γυμνασίων παρουσίασαν λογοτεχνικά κείμενα τής περιόδου, τα οποία αποτύπωναν την ευαισθητοποίηση των λογοτεχνών απέναντι στο δικτατορικό καθεστώς τής Ελλάδας, ενώ η χορωδία πλαισίωσε τη θεατρική ομάδα με τραγούδια σημαντικών μουσικοσυνθετών τής εποχής.
Ήταν μια εκδήλωση που απέδειξε πώς η μνήμη μπορεί να μετουσιωθεί σε γνώση και περισυλλογή για την αξία τής ελευθερίας και τής δημοκρατίας και την ανάγκη τής διαχρονικής υπεράσπισής τους.
Την επιμέλεια τής εκδήλωσης είχαν οι φιλόλογοι κ. Ιουλία Παπαβασιλοπούλου και Γεώργιος Κωνσταντακάκης, η κ. Μαρίνα Τζούλη, μουσικός, και ο κ. Κώστας Θεοδώρου, θεατρολόγος, από το Α΄ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Γυμνάσιο Εκάλης και οι φιλόλογοι κ. Τζούλια Παπαδογιάννη και Ευγενία Καλλέ και η μουσικός κ. Φανή Αβρανά από το Β΄ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Γυμνάσιο Εκάλης.