Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε από 49 μαθητές τής Γ΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης, στο τέλος Μαρτίου 2015, το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας «Οικονομία και εγώ», το οποίο διοργανώνει το ΣΕΝ (Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων)/Junior Achievement Greece, www.senja.gr, με τη συνεργασία τού Υπουργείου Παιδείας. Οι μαθητές τού Σχολείου ενεπλάκησαν βιωματικά στην επιχειρηματικότητα και διεύρυναν τους ορίζοντές τους στην επιλογή τής μελλοντικής τους σταδιοδρομίας, αποκτώντας βασικές χρηματοοικονομικές γνώσεις.
Τον συντονισμό τού προγράμματος έχει για τα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία η κ. Αγγελική Ζήση, νομικός, υπεύθυνη Επιχειρηματικότητας των Αρσακείων Σχολείων και National Trainer των προγραμμάτων επιχειρηματικότητας τού Junior Achievement.
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε μέσα στη σχολική τάξη, από τους συμβούλους-εθελοντές και στελέχη τής Εθνικής Τράπεζας κ. Ιωάννη Λίβα και Δημήτρη Μπατσιάκο, με τη συμβολή τής καθηγήτριας ΣΕΠ κ. Ιωάννας Κούρτη, και ολοκληρώθηκε σε 6 διδακτικές ενότητες.
Το Αρσάκειο χτίζει το όραμα τού «επιχειρηματικού σχολείου», ενός σχολείου που συνδέει τη σχολική τάξη με την αγορά εργασίας, ακολουθώντας τα πρότυπα ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού σχολείου. Με την εμπλοκή τους στο πρόγραμμα επιχειρηματικότητας «Οικονομία και εγώ» τού Junior Achievement, οι μαθητές έμαθαν να αναγνωρίζουν τον ρόλο τους στη μελλοντική αγορά εργασίας, να παρουσιάζουν θετικά τον εαυτό τους, να προσεγγίζουν με επιτυχία μια μελλοντική συνέντευξη πρόσληψης σε εργασία, να συντάσσουν ατομικό και οικογενειακό προϋπολογισμό, να εξοικειώνονται με την έννοια τής επένδυσης και τής κίνησης των τραπεζικών λογαριασμών.
Συζήτησαν με τους επαγγελματίες εθελοντές-στελέχη τής Εθνικής Τράπεζας, αντάλλαξαν απόψεις, ήρθαν σε επαφή με την πραγματική ζωή στην αγορά εργασίας μέσα από την εμπειρία των τραπεζικών στελεχών και έκαναν τα πρώτα τους βήματα στον επιχειρηματικό στίβο.
Χορηγός τού προγράμματος είναι η Εθνική Τράπεζα.