Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
"Στην Ίμβρο με αγάπη" ήταν ο τίτλος τής εκδήλωσης που διοργάνωσε το Α΄Αρσάκειο-Τοσίτσειο Γυμνάσιο Εκάλης προς τιμήν των 180 χρόνων από την ίδρυση της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, εξ αφορμής τής επαναλειτουργίας, μετά από 51 χρόνια, τού Ελληνικού Γυμνασίου και Λυκείου Ίμβρου.
Τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016 οι μαθητές τής Γ΄ τάξης παρακολούθησαν στο Αμφιθέατρο ένα αφιέρωμα στην Ίμβρο, με επίκεντρο την ιστορία τής ελληνικής εκπαίδευσης εκεί.
Προσκεκλημένοι στην εκδήλωση ήταν ο διευθυντής τού Ελληνικού Γυμνασίου και Λυκείου Ίμβρου κ. Ιωακείμ Καμπουρόπουλος και η συγγραφέας Ναννίνα Σακκά-Νικολακοπούλου, για πολλά χρόνια δασκάλα στα Αρσάκεια Σχολεία και πρώην Διευθύντρια στο Δ΄ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Δημοτικό Εκάλης.
Οι μαθητές, ενημερωμένοι εκ των προτέρων για την ιστορία τής Ίμβρου από τις καθηγήτριες φιλολόγους τους κ. Παπαβασιλοπούλου Ι., Κοντονίκα Σ. και Μηλιδώνη Μ., συζήτησαν με τους προσκεκλημένους με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Στην αρχή τής εκδήλωσης προβλήθηκε βίντεο, που είχε ετοιμάσει ο θεολόγος τού Σχολείου μας κ.  Ιατρόπουλος Λ. για την περιπέτεια τής εκπαίδευσης τής  ελληνικής κοινότητας τού νησιού, και αναγνώστηκε από τη μαθήτρια τής Β΄ τάξης Αλίκη Μητσάκου ένα συγκινητικό απόσπασμα από το βιβλίο τής κ. Σακκά «Με το βλέμμα τής Αρασιάς».
Κατόπιν πήραν τον λόγο οι δύο προσκεκλημένοι ομιλητές μας. Ο κ. Καμπουρόπουλος, Ίμβριος στην καταγωγή, απόφοιτος τού Ζωγραφείου Γυμνασίου και Λυκείου Κωνσταντινούπολης, ιστορικός με πλούσια εκπαιδευτική διαδρομή, κατέθεσε την ιστορία τού τόπου του μέσα από την προσωπική του μαρτυρία. Εντυπωσίασε, μάλιστα,  τα παιδιά η απόφασή του να εγκαταλείψει τη θέση του σε σχολείο τής Αθήνας, για να αναλάβει την αποστολή τής αναβίωσης τής ελληνικής εκπαίδευσης στην Ίμβρο.
Αμέσως μετά η κ. Σακκά, Ίμβρια στην καρδιά και όχι στην καταγωγή, αφηγήθηκε, με τον χαρακτηριστικό της συναισθηματικό τρόπο, πώς γεννήθηκε η αγάπη της για το νησί. Μίλησε για τους ανθρώπους τής Ίμβρου, για τις δοκιμασίες που πέρασαν, για τα έθιμά τους και για την αγάπη τους για τον τόπο τους.
Ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές, οι οποίοι με καίριες ερωτήσεις ζήτησαν να μάθουν για τα πολιτικά δικαιώματα των Ελλήνων Ιμβρίων, για τη συνύπαρξη και συνεργασία με τους Τούρκους κατοίκους του νησιού, για τις δυσκολίες τής λειτουργίας τού σχολείου εκεί, για το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ίμβρο, για την καθημερινότητα ενός μαθητή.
Μάλιστα, στη συζήτηση παρενέβη και η Επόπτρια των Αρσακείων Σχολείων κ. Β. Παπαπέτρου-Μουρσελά, θέτοντας κάποιες διευκρινιστικές ερωτήσεις σχετικά με την περαιτέρω πορεία των μαθητών τού ελληνικού σχολείου στο νησί.
Και οι δύο ομιλητές τόνισαν τη σημασία τής επαναλειτουργίας τού σχολείου, αφού αποτελεί κίνητρο επαναπατρισμού οικογενειών Ιμβρίων, και υπογράμμισαν ότι η αναβίωση τής ελληνικής κοινότητας θα ζωντανέψει το νησί και θα βοηθήσει στην ομαλή συμβίωση και πρόοδο των δύο κοινοτήτων.
Ο καθένας με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο, κατάφερε να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών, να συγκινήσει, αλλά, κυρίως, να προκαλέσει τον θαυμασμό όλων μας για τον ζήλο και την αγάπη με την οποία δραστηριοποιούνται, προκειμένου να ενισχυθεί η ομογένεια στην Ίμβρο.
Η κ. Σακκά άγγιξε την ψυχή μας με τους στίχους τού Παλαμά: “Σε όσους ήρθαν, πέρασαν, θα 'ρθούνε, θα περάσουν. Κριτές, θα μας δικάσουν οι αγέννητοι και οι νεκροί”.
Στο τέλος, ο πρόεδρος τού Δεκαπενταμελούς Μαθητικού Συμβουλίου Μάνος Κατεβάτης προσέφερε στον κ. Καμπουρόπουλο τα χρήματα που είχαν συγκεντρώσει οι μαθητές τού Σχολείου μας για να εξοπλιστεί ο χώρος τής βιβλιοθήκης τού νεοσύστατου ελληνικού σχολείου και η κ Σακκά συγκινημένη δέχθηκε τα λουλούδια που εις ένδειξη αγάπης και εκτίμησης τής προσέφερε η μαθήτρια Α. Μητσάκου.
Η εκδήλωση έκλεισε με πρόταση τής Διευθύντριας τού Σχολείου μας κ. Μαριάννας Φαφαλιού να επισφραγιστεί η συνεργασία των δύο σχολείων με την αδελφοποίησή τους ...