Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Η «Βραδιά τού Ερευνητή», που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 300 πόλεις σε όλη την Ευρώπη, είναι η μεγαλύτερη γιορτή για την επιστήμη και την έρευνα.
Συμμετέχοντας σε αυτή την πανευρωπαϊκή γιορτή το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» διοργάνωσε προπαρασκευαστική εκδήλωση την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016 ειδικά για τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Αττικής.
Την εκδήλωση αυτή είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι μαθητές των Γ΄1 και Γ΄2 τάξεων τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης.
Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στα εργαστήρια Βιολογίας τού «Δημόκριτου», όπου ενημερώθηκαν για τις κυτταρογενετικές διαγνωστικές μεθόδους και την επικινδυνότητα των ιοντιζουσών ακτινοβολιών. Μετά το πέρας τής παρουσίασης οι ερευνητές συζήτησαν με τα παιδιά τις νεότερες επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα τής καρκινογένεσης και έλυσαν απορίες τους.
Παράλληλα, το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών παρουσίασε σε ομάδα μαθητών τεχνολογίες διεπαφής – εγκεφάλου, οι οποίες μπορούν να καταγράψουν, να αναλύσουν και να χρησιμοποιήσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα. Στο πλαίσιο τής επίδειξης χρησιμοποιήθηκε συσκευή διεπαφής, που λειτουργεί με τη βοήθεια τής σκέψης.
Τέλος, τα παιδιά συγκεντρώθηκαν στο κεντρικό αμφιθέατρο, όπου παρακολούθησαν διάλεξη και ολιγόλεπτο ντοκιμαντέρ σχετικά με την τρισδιάστατη εκτύπωση.
Τους μαθητές συνόδευσαν οι καθηγητές κ. Μ. Νικολαΐδου, Μ. Μπέσα και Λ. Παπαναστασίου.