Εκτύπωση
Στο πλαίσιο τού εφετινού εορτασμού τής Ευρωπαϊκής Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017 η καθηγήτρια Πληροφορικής τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης κ. Ξένια Σιούτη, μίλησε στους μαθητές όλων των τάξεων τού Σχολείου με θέμα «Ξέρεις ποια είναι η διαδικτυακή σου φήμη;».
Στόχος ήταν να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά σχετικά με τις συνέπειες τής δημοσίευσης προσωπικών δεδομένων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Στην παρουσίαση τονίστηκε ότι στον κυβερνοχώρο κάθε μέρα αφήνουμε το ψηφιακό μας αποτύπωμα. Κάθε φορά που χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο καταγράφονται ηλεκτρονικά οι πληροφορίες που αναζητούμε και, με αυτόν τον τρόπο, διαμορφώνουμε την ψηφιακή μας φήμη. Τα ψηφιακά αποτυπώματα μπορεί να είναι θετικά ή αρνητικά και καθορίζουν τον τρόπο που μας αντιμετωπίζουν οι άλλοι στο παρόν και στο μέλλον.
Οι έφηβοι, στην πλειοψηφία τους, αφήνουν ψηφιακά αποτυπώματα κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λόγω τής ανάγκης που αισθάνονται να εντάσσονται και να επικοινωνούν σε ομάδες. Ωστόσο, στο διαδίκτυο οι αφελείς επιλογές δεν επιτρέπονται ούτε συγχωρούνται. Ένα αστείο, ένα πολιτικό σχόλιο, μια φωτογραφία ανοιχτή σε όλους, ένα προσωπικό μήνυμα για τo εργασιακό περιβάλλον, μια πολύ προσωπική βιντεοσκόπηση θα μείνουν ανεξίτηλα στο ψηφιακό πρόσωπο από τη στιγμή που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο. Υπάλληλοι έχασαν τη δουλειά τους, αθλητές στερήθηκαν τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες, πολιτικοί κατέστρεψαν την καριέρα τους από μια άστοχη διαδικτυακή δημοσίευση.
Στην παρουσίαση αυτού τού πολύ σημαντικού θέματος η κ. Σιούτη εξήγησε στους μαθητές και στις μαθήτριες πώς πρέπει να χειρίζονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να αποφευχθούν κίνδυνοι και προβλήματα στη εξέλιξή τους και στη σταδιοδρομία τους. Με τη συνεχή ενημέρωσής τους από καταρτισμένους καθηγητές μαθαίνουν να διαφυλάττουν τη διαδικτυακή τους φήμη. Μια παροιμία λέει: «Αν αποκαλύπτετε τα μυστικά σας στον άνεμο, δεν θα πρέπει να τον κατηγορείτε για την αποκάλυψή τους στα δέντρα». Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι απλώς ο άνεμος. Τι θα αποκαλύψει το καθορίζουμε εμείς… Το διαδίκτυο είμαστε τελικά εμείς!