Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Στο πλαίσιο τής συνεργασίας τού Α΄ και Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), οι μαθητές τής Β΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης παρακολούθησαν διαλέξεις των ερευνητών κ. Μ. Κουμανούδη και Γ. Μέριανου την Παρασκευή 5 Μαΐου 2017 στο αμφιθέατρο τού Σχολείου.
Ο κ. Γ. Μέριανος, έχοντας ως αφόρμηση ένα απόσπασμα από το έργο τής Άννας Κομνηνής «Αλεξιάς», εστίασε στα μέσα διπλωματίας τα οποία χρησιμοποιούσαν οι Βυζαντινοί αυτοκράτορες. Οι μαθητές, με ανάλογη καθοδήγηση, εντόπισαν στο βυζαντινό κείμενο τα δώρα που προσέφερε ο Αλέξιος Α΄ στον Γερμανό αυτοκράτορα Ερρίκο Δ΄, προκειμένου να εξασφαλίσει τη στρατιωτική βοήθεια τού τελευταίου εναντίον των Νορμανδών.
Εν συνεχεία, η κ. Μ. Κουμανούδη αναφέρθηκε στις εμπορικές σχέσεις τού Βυζαντίου με γειτονικούς λαούς και ειδικότερα με τους Ιταλούς εμπόρους. Οι μαθητές εντόπισαν στον χάρτη σημαντικούς τελωνειακούς σταθμούς τής Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, εστίασαν στους χώρους ανταλλαγής προϊόντων στην Κωνσταντινούπολη (αποβάθρες, Μέση Οδό-η κεντρική οδό τής Κωνσταντινούπολης), και συζήτησαν μαζί της σχετικά με τον χώρο και τον χρόνο παραμονής των Ιταλών εμπόρων καθώς και για τους φόρους που πλήρωναν στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.
Στο τέλος, μαθητές από το τμήμα τής κ. Λουκίας Σπυράτου προσέφεραν στους παρισταμένους, ερευνητές, καθηγητές και μαθητές δελεαστικά βυζαντινά εδέσματα (ορεκτικό: διπυρίτης άρτος με ξηρόν τυρίν, οξύμελι και ισχάδες, κυρίως πιάτο: υγείον με σινάπι και επιδόρπιο: σησάμιον), τα οποία παρασκεύασαν ακολουθώντας βυζαντινές συνταγές.
Η συγκεκριμένη δράση σχετίζεται με τα μαθήματα τής Ζώνης Πολιτισμού «Η τεχνολογία στο Βυζάντιο» και «Πρόσκληση σε γεύμα… Bυζαντινών γεύσεις», τα οποία διδάσκονται από τους καθηγητές κ. Γιώργο Κωνσταντακάκη (φιλόλογο) και Λουκία Σπυράτου (Οικιακής Οικονομίας), αντιστοίχως, και με τη βοήθεια των οποίων οι μαθητές εκπονούν σχετικές εργασίες. Το πρόγραμμα συνεργασίας τού Σχολείου με το ΕΙΕ θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 26 Μαΐου 2017 με την παρουσίαση των μαθητικών ερευνητικών εργασιών.