Εκτύπωση
Μαθητές τής Α΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης συμμετείχαν, τη Δευτέρα 8 Μαΐου και την Πέμπτη 11 Μαΐου 2017, στο πρόγραμμα «Δειγματική ανασκαφή», σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο τού Σχολείου.
Το πρόγραμμα εστίασε στον ιδιωτικό βίο στην Αθήνα τής κλασικής εποχής (5ο αιώνας π.Χ.), με βάση τα αρχαιολογικά δεδομένα.
Οι μαθητές, αφού ενημερώθηκαν σε ένα δίωρο θεωρητικό μάθημα σχετικά με τη μεθοδολογία μιας ανασκαφής, συμμετείχαν ενεργά σε μια δειγματική ανασκαφή στον εξωτερικό χώρο των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε ανασκαφική πράξη (ανασκαφή θεμελίων μιας οικίας τού 5ου αιώνα π.Χ.), μελέτη τής στρωματογραφίας, εντοπισμό ευρημάτων -κινητών (κεραμικής, ειδωλίων, νομισμάτων) και ακίνητων (τοίχων, βωμών, θεμελίων κτηρίων)-,  μετρήσεις με χωροβάτη και σταδία, καταγραφή ευρημάτων, καθώς και απόπειρα χρονολόγησης και αποκατάστασής τους από τους μαθητές.
Στόχος τού προγράμματος είναι η βιωματική προσέγγιση τού μαθήματος τής Ιστορίας αλλά και η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα ανάδειξης τής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το πρόγραμμα «Δειγματική ανασκαφή» οργανώνεται για δεύτερη χρονιά από την Υπηρεσία Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων των Σχολείων τής Φ.Ε. και την υπεύθυνή της κ. Π. Λαμπρινουδάκη, με τη στήριξη τού καθηγητή Αρχαιολογίας και μέλους τού Δ.Σ. τής Φ.Ε. κ. Β. Λαμπρινουδάκη. Υπεύθυνη για την υλοποίηση τού προγράμματος είναι η φιλόλογος-αρχαιολόγος κ. Ειρήνη Φαραντούρη, καθηγήτρια στο Α΄ και το Β΄ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Γυμνάσιο Εκάλης
Τη βοήθειά τους προσέφεραν, επίσης, η καθηγήτρια Τεχνολογίας στο Α΄ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Γυμνάσιο κ. Μ. Σόφη και η αρχαιολόγος κ. Ερ. Παπαγεωργίου.