Εκτύπωση

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το δίκτυο" Insafe/INHOPE" με την υποστήριξη τής Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με σκοπό να προωθήσει την ασφαλή και θετική χρήση τής ψηφιακής τεχνολογίας, ιδιαίτερα από παιδιά και νέους ανθρώπους.

Εφέτος, στην ημέρα ασφαλούς διαδικτύου, που εορτάστηκε την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019 στο Α΄Αρσάκειο-Τοσίτσειο Γυμνάσιο Εκάλης, η καθηγήτρια Πληροφορικής κ. Ξένια Σιούτη ενημέρωσε τους μαθητές όλου τού Σχολείου για το πλήθος των επικίνδυνων ψευδών ειδήσεων που αναρτώνται στο διαδίκτυο, αλλά και τους τρόπους προστασίας των μαθητών από την παραπληροφόρηση που εγκυμονεί η διάδοσή τους.

Η διασπορά ψευδών ειδήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει πάρει πλέον διαστάσεις επιδημίας. Πληροφορίες αναληθείς, παραπλανητικές και επικίνδυνες, πολλές φορές, διαδίδονται πλέον αστραπιαία στον κυβερνοχώρο.  

Η ομιλία τής κ. Σιούτη για τους κινδύνους αυτούς είχε  ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς τα λεγομένά της επιβεβαιώνονται και από μια νέα έρευνα τού Stanford University, η οποία αποκαλύπτει ότι παιδιά και έφηβοι δεν μπορούν να διαχωρίσουν τις αληθείς από τις ψευδείς ειδήσεις που διαβάζουν στα social media. 
Κατά τη διάρκεια τής συγκεκριμένης έρευνας εξετάστηκαν 7.804 μαθητές γυμνασίου, λυκείου και φοιτητές, και τα αποτελέσματα ήταν ανησυχητικά.
Οι νεαροί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται ότι δεν είναι σε θέση να ελέγξουν την ποιότητα ή την εγκυρότητα μιας πληροφορίας.
Έτσι, μια μεγάλη φωτογραφία π.χ. σε συνδυασμό με κατάλληλα επιλεγμένες λεπτομέρειες είναι αρκετά για να γίνει πιστευτή μια ανάρτηση στο διαδίκτυο, ακόμη και αν το περιεχόμενό της δεν ανταποκρίνεταιι ή δεν αντικατοπτρίζει όλη την αλήθεια.