Εκτύπωση

«Όλοι μαζί για ένα καλύτερο Διαδίκτυο»: με αυτό το σύνθημα σε περισσότερες από 160 χώρες του κόσμου γιορτάσθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2021 η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. Στο πλαίσιο αυτό, στο Α’ Αρσάκειο- Τοσίτσειο Γυμνάσιο Εκάλης διοργανώθηκαν δράσεις και συζητήσεις με στόχο την ενημέρωση των μαθητών και των μαθητριών όλων των τάξεων σχετικά με την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών γενικότερα μέσω του Ευρωπαϊκού προγράμματος eTwinning.


Συγκεκριμένα οι μαθητές της Γ΄ τάξης, με την καθοδήγηση της καθηγήτριας Αγγλικών κ. Αθηνάς Γκαρμπολά, είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε μια διαδικτυακή συνάντηση με τους συμμαθητές του etwinning έργου Sustainable Development 4 Sustainable Schools, κατά την οποία παρακολούθησαν σύντομα βίντεο, συζήτησαν για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο και με την ομαδοσυνεργατική μέθοδο δημιούργησαν κόμικς με θέμα την ασφάλεια στο διαδίκτυο.
Για να δείτε το βίντεο, πατήστε εδώ
Για να δείτε το συνεργατικό βιβλίο με τα κόμικς πατήστε εδώ
Οι μαθητές της Β’ τάξης, σε συνεργασία με τις καθηγήτριες Αγγλικών κ. Αθηνά Γκαρμπολά και κ. Παναγιώτα Θεοδωροπούλου, είχαν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν κόμικς χρησιμοποιώντας το διαδικτυακό εργαλείο pixton. Συνεργαζόμενοι με τους συμμαθητές τους από τη Γαλλία και την Ιταλία του etwinning έργου «Ideas», αναφέρθηκαν σε κινδύνους του διαδικτύου, όπως η αξιοπιστία των πληροφοριών που παρέχονται, ο εθισμός από την υπερβολική ενασχόληση με το διαδίκτυο, το «cyberbullying», οι ψηφιακοί φίλοι.
Για να δείτε το συνεργατικό βιβλίο κόμικ πατήστε εδώ
Για να δείτε τους μαθητές, καθώς φτιάχνουν τα κόμικς, πατήστε εδώ

Οι μαθητές της Α’ τάξης με τους συμμαθητές τους από το etwinning έργο «How Mechanisms Move Our Lives» από τη Σουηδία, τη Ρουμανία, την Ισπανία, την Τουρκία και την Πορτογαλία έπαιξαν το διαδικτυακό παιχνίδι «Quizizz» με θέμα την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Το «Quizizz» είναι ένα διαδικτυακό εργαλείο, με το οποίο οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δημιουργήσουν ή να αξιοποιήσουν από τις υπάρχουσες βάσεις δεδομένων παιχνίδια ερωτήσεων, στο πλαίσιο ενός σχολικού μαθήματος, ανεξαρτήτως γνωστικού αντικειμένου. Έτσι, οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα, με τρόπο παιγνιώδη, να αυτοαξιολογούνται άμεσα ως προς την εμπέδωση της νέας γνώσης και να λαμβάνουν την κατάλληλη ανατροφοδότηση. Τα οφέλη που προκύπτουν είναι πολλαπλά, καθώς καλλιεργείται το κίνητρο και η ενασχόληση με μαθησιακά αντικείμενα, υποστηρίζεται η ομαδικότητα, η συνεργασία, ενώ παράλληλα αναπτύσσονται διαστάσεις κριτικής σκέψης μέσω αυτοαξιολογικών και ετεροαξιολογικών κριτηρίων. Mε την καθοδήγηση της καθηγήτριας Αγγλικών κ. Αθηνάς Γκαρμπολά έπαιξαν όλοι μαζί το «Quizizz» στην αίθουσα της πληροφορικής, αφού πρώτα είχαν συζητήσει για την ασφάλεια στο διαδίκτυο.
Για να δείτε τα θέματα για τα οποία ενημερώθηκαν οι μαθητές, πατήστε εδώ
Για να δείτε τους μαθητές να παίζουν το παιχνίδι, πατήστε εδώ