Εκτύπωση

Με την ευκαιρία τής Ημέρας τής Ευρώπης, στις 9 Μαΐου 2021 οι μαθητές τού Α΄Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα e-Twinning με τίτλο "Sustainable Schools 4 Sustainable Europe", σε συνεργασία με συμμαθητές τους τους από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Κροατία και τη Ρουμανία, δημιούργησαν ένα λεξικό με λέξεις που σχετίζονται με τους "17 στόχους τής Βιώσιμης Ανάπτυξης".

Τον Σεπτέμβριο τού 2015 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη έλαβε μια απόφαση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια ιστορική συμφωνία που θα επηρεάσει τη ζωή εκατομμύριων ανθρώπων. Πρόκειται για την υιοθέτηση 17 Στόχων, γνωστών ως «Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης», οι οποίοι εκφράζουν τις σύγχρονες παγκόσμιες προκλήσεις, σε μια προσπάθεια να ανταποκριθούν αποτελεσματικά όλες οι χώρες στα παγκόσμια προβλήματα.

Έτσι, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ημέρα τής Ευρώπης οι μαθητές όλων των ευρωπαϊκών σχολείων συνεργάστηκαν και συνδημιούργησαν το θεματικό ηλεκτρονικό λεξικό που περιλαμβάνει διάφορες λέξεις που σχετίζονται με αυτούς τους 17 στόχους.

Παράλληλα συνόδευσαν τις λέξεις αυτές με αντίστοιχες εικόνες και τις μετέφρασαν στα Αγγλικά, τα Κροατικά, τα Ελληνικά, τα Ιταλικά, τα Ρουμάνικα και τα Γαλλικά.

Συμμετέχοντας σε αυτή τη δραστηριότητα οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους, να ασκηθούν στη χρήση του, να ανακαλύψουν ομοιότητες και διαφορές μεταξύ διαφορετικών γλωσσών, αλλά και να εξοικειωθούν µε εργαλεία επικοινωνίας και συνεργασίας που βασίζονται στο διαδίκτυο.

Για να δείτε το λεξικό πατήστε εδώ.

Επίσης, για τον εορτασμό τής Ημέρας τής Ευρώπης έπαιξαν διαδικτυακά παιχνίδια, δημιούργησαν βίντεο με όλους τους στόχους τής βιώσιμης ανάπτυξης και έστειλαν τις ευχές τους για έναν καλύτερο κόσμο.

Για να δείτε το βίντεο πατήστε εδώ.

Υπεύθυνη καθηγήτρια ήταν η κ. Αθηνά Γκαρμπολά.