Εκτύπωση

Στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων με θέμα τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μαθητές των τμημάτων Α΄2 και Α΄4 τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης, με την καθοδήγηση τής υπεύθυνης καθηγήτριας κ. Σοφίας Παναγή, παρουσίασαν στο Θέατρο τού Σχολείου, ένα μικρό αφιέρωμα με αφορμή τον εορτασμό τής Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα τού Παιδιού.


Στις 20 Νοεμβρίου τού 1989 ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), σε Γενική Συνέλευσή του, υιοθέτησε και υπέγραψε τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα τού Παιδιού.

Έκτοτε, γιορτάζουμε κάθε χρόνο την επέτειο για την Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων τού Παιδιού, μια ημέρα αφιερωμένη σε όλα τα παιδιά τού κόσμου.
Η παραπάνω σύμβαση αποτελεί τον πρώτο παγκόσμιο νομικά δεσμευτικό χάρτη, σύμφωνα με τον οποίο τα παιδιά σε όλο τον κόσμο είναι απαραίτητο να απολαμβάνουν τα δικαιώματα εκείνα, που τους εξασφαλίζουν τις στοιχειώδεις συνθήκες για μια ζωή με υγεία και ευημερία.

Στην Ελλάδα η σύμβαση επικυρώθηκε στις 2 Δεκεμβρίου τού 1992.

H σύμβαση αυτή αναγνωρίζει ότι το παιδί, από τα 18 έτη και κάτω, χρειάζεται ειδική φροντίδα και προστασία, λόγω τής φυσικής και διανοητικής του ανωριμότητας, γεγονός που πριν την υπογραφή της δεν θεωρείτο  αυτονόητο.

Σήμερα, 32 χρόνια μετά την υιοθέτηση τής σύμβασης, έχει σημειωθεί εντυπωσιακή πρόοδος.
Ωστόσο, εκατομμύρια ακόμη παιδιά στον πλανήτη εξακολουθούν να ζουν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης.

Ζουν και παλεύουν να επιβιώσουν καθημερινά μέσα σε συνθήκες φτώχειας, πείνας και ασθενειών.
Τα αθώα παιδικά τους μάτια και η ψυχή τους γίνονται συχνά μάρτυρες σκηνών πόλεμου, προσφυγιάς και μετανάστευσης.
Υφίστανται, επίσης, διάφορες μορφές βίας και εκμετάλλευσης στο σπίτι, στο σχολείο, στην κοινωνία.

Η παγκόσμια αυτή μέρα έρχεται να μας διδάξει πως οφείλουμε να αγαπάμε, να σεβόμαστε και να προστατεύουμε τα παιδιά, πασχίζοντας να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο για αυτά. Γιατί τα παιδιά είναι η ελπίδα μας για το αύριο!