Εκτύπωση

Ο βιολογικός λαχανόκηπος των Αρσακείων-Τοσιτσείων Γυμνασίων Εκάλης έχει δημιουργηθεί στα Σχολεία από το 2012.

Η διαμόρφωση τού κήπου ακολουθεί τις αρχές τού περιβαλλοντικού σχεδιασμού, καθώς ο κήπος είναι απόλυτα εναρμονισμένος με το φυσικό περιβάλλον και για την κατασκευή των παρτεριών χρησιμοποιήθηκαν φυσικά υλικά, όπως πέτρες, που υπήρχαν στον χώρο αλλά έμεναν αναξιοποίητες.

Τα λαχανικά που παράγουν οι μαθητές είναι βιολογικά, καθώς δεν γίνεται χρήση χημικών λιπασμάτων και εντομοκτόνων.

Την Παρασκευή 15 Μαΐου 2022 οι μαθητές τής Α΄ τάξης τού Α΄Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης, με την επίβλεψη τής κ. Λουκίας Σπυράτου, καθηγήτριας τής Οικιακής Οικονομίας, μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού, και τηρώντας όλα τα μέσα προστασίας, συνέλεξαν και προσέφεραν τα λαχανικά τους (μαρούλια, σέλινο, μαϊντανό, κρεμμύδι) στο Οικοτροφείο Θηλέων «Η Αγ.Τριάς» τού ιερού ναού Οσίας Φιλοθέης στην Εκάλη.

Η συνεργασία με κοινωφελή ιδρύματα μέσω τής ΜΚΟ «Μπορούμε» ξεκίνησε το 2011 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, στο πλαίσιο των προγραμμάτων εθελοντισμού και φιλανθρωπίας των Σχολείων μας.

Ο σχολικός λαχανόκηπος αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο βιωματικής εκπαίδευσης, τόσο για την αειφόρο ανάπτυξη όσο και για την υγιεινή διατροφή.

Οι μαθητές μαθαίνουν να αναζητούν τρόπους βελτίωσης των συνθηκών ζωής τους.
Η εκπαίδευση για την αειφορία στοχεύει στην απόκτηση γνώσεων, τη διαμόρφωση στάσεων και την καλλιέργεια δεξιοτήτων, οι οποίες θα συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη, μια ανάπτυξη, όμως, κοινωνικά δίκαιη και περιβαλλοντικά βιώσιμη.

Σε μια εποχή που τα κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα πληθαίνουν, αυτό που πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά μας είναι ότι η πραγματική ανάπτυξη και η ευημερία επιτυγχάνονται μέσα από μικρές καθημερινές αλλαγές, που ο καθένας μας οφείλει στον εαυτό του, στους συνανθρώπους του, αλλά και στις επόμενες γενιές.