Εκτύπωση

Εφηβεία και διαδίκτυο συνδέονται στις μέρες μας άρρηκτα μεταξύ τους.

Οι έφηβοι ζουν δυο ζωές, μία στον πραγματικό κόσμο και μία στον εικονικό κόσμο τού διαδικτύου, ο οποίος, όπως και ο πραγματικός, αποτελεί πηγή δημιουργικών ευκαιριών αλλά και πολλαπλών κινδύνων και ρίσκων.

Με αυτά τα δεδομένα κρίνεται περισσότερο από ποτέ απαραίτητα η στενή συνεργασία τού Σχολείου και τής οικογένειας, ώστε από κοινού να αποτελέσουνένα ένα τείχος προστασίας των μαθητών απέναντι στο διαδίκτυο.

Έτσι, την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022, και ώρα 17:00, τα Αρσάκεια-Τοσίστεια Γυμνάσια Εκάλης διοργάνωσαν για τους γονείς των μαθητών τους ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Ψηφιακός γονέας: Προκλήσεις, διλήμματα και προστασία των εφήβων στο διαδίκτυο», στο Θέατρο των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης.

Την εκδήλωση άνοιξε η Διευθύντρια τού Β΄Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης κ. Ευδοκία Γιαννικοπούλου, καλωσορίζοντας τους αξιότιμους προσκεκλημένους, καθώς τους γονείς των μαθητών και δίνοντας στη συνέχεια τον λόγο στον κ. Σωτήριο Γκλαβά, Σύμβουλο τού Διοικητικού Συμβουλίου τής Φ.Ε.

Ο κ. Γκλαβάς, αφού τόνισε την αναγκαιότητα χρήσης τού διαδικτύου στη σημερινή εποχή, ακόμη και στο πλαίσιο τής εκπαίδευσης για την προαγωγή τής παιδαγωγικής διαδικασίας, τόνισε και θύμισε σε όλους τους κινδύνους που ενέχει η υπέρμετρη χρήση τού διαδικτύου στη ζωή μας, αλλά και την ανάγκη ενημέρωσης γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών προς την κατεύθυνση τής ορθής και λελογισμένης χρήσης του.

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι καθηγήτριες Πληροφορικής των Αρσακείων-Τοσιτσείων Γυμνασίων Εκάλης κ. Ξένια Σιούτη και Ξένια Τριάντη, οι οποίες καθημερινά στο εργαστήριο Πληροφορικής αφουγκράζονται τις ανησυχίες αλλά και τις προκλήσεις των μαθητών στο διαδίκτυο, και συζητούν μαζί τους προβληματισμούς τους.

Η εναρκτήρια ομιλία έγινε από την κ. Στέλλα Τσιτσούλα, σύμβουλο επικοινωνίας, υπεύθυνη επικοινωνίας τής Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, αντιπρόεδρο τής "Women4Cyber Greece", με θέμα «Παιδί και Γονικός Έλεγχος στην Τεχνολογία».

Η κ. Τσιτσούλα παρουσίασε το «internet αλλιώς», αναφέροντας πολύ παραστατικά, και μέσα από βιώματα και εικόνες που έχουμε όλοι στην καθημερινότητα μας, τους κινδύνους που διατρέχουν οι έφηβοι στα κοινωνικά δίκτυα, στα chat rooms, στα διαδικτυακά παιχνίδια και, γενικότερα, στη δραστηριότητα τους στο διαδίκτυο.

Έδωσε χρήσιμες συμβουλές στους γονείς για τα όρια που μπορούν να βάλουν στο σπίτι, μέσω τού router ή μέσα από προγράμματα γονικού ελέγχου, που μπορούν να εγκαταστήσουν σε όλες τις συσκευές των παιδιών τους.

Τόνισε, επίσης, ιδιαιτέρως τη μεγάλη ανάγκη τής διακριτικής παρακολούθησης των παιδιών από τους γονείς τους σε όλες τις εκφάνσεις τής εφηβικής ζωής τους και τής ειλικρινούς επικοινωνίας μεταξύ τους, ώστε ο γονέας να προλαμβάνει καταστάσεις.
Τέλος, εξήγησε τις παραμέτρους τής ιδιωτικότητας που διαθέτει κάθε κοινωνικό δίκτυο, προκειμένου οι γονείς να προτρέψουν τα παιδιά τους για την ενεργόποίσή τους.

Η επόμενη ομιλία τής κ. Φρίντας Κωνσταντοπούλου, ψυχιάτρου παιδιών και εφήβων και οικογενειακής ψυχοθεραπεύτριας, είχε ως θέμα τη «Χρήση και την κατάχρηση τού διαδικτύου - κρίση στην οικογένεια».
Η κ. Κωνσταντοπούλου συμπλήρωσε τις πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες τής πρώτης ομιλήτριας, τονίζοντας τα σωστά βήματα που οφείλουν να κάνουν οι γονείς με σκοπό τη διατήρηση τής ψυχικής υγείας των παιδιών τους.

Πρότεινε, χαρακτηριστικά, τη θέσπιση κοινών και σαφών ορίων, ώστε η χρήση τού διαδικτύου να μην μετατρέπεται σε κατάχρηση, την παρακολούθηση των κινήσεων των παιδιών στο διαδίκτυο διακριτικά από απόσταση, και ανάλογα με την ηλικία τους, την αναθεώρηση τής χρήσης τού διαδικτύου από τους ίδιους τους ενήλικες με σωστό και κοινωνικά αποδεκτό τρόπο και, τέλος, την καλλιέργεια ενσυναίσθησης και κοινωνικής αλληλεπίδρασης στα παιδιά.
Τέλος, τόνισε ότι όσο περισσότερο καθυστερήσουμε να δώσουμε προσωπικά κινητά ή τάμπλετ στα παιδιά μας τόσο καλύτερο.

Ο τελευταίος προσκεκλημένος ομιλητής τής εκδήλωσης δρ Γεώργιος Νάκος, ψυχολόγος τής Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μετέφερε, μέσω της επαγγελματικής του ιδιότητας, περιστατικά που αντιμετωπίζει καθημερινά στην Υπηρεσία τής Δίωξης, ανέλυσε τις ευθύνες γονέων και παιδιών στην περίπτωση κάποιου σοβαρού περιστατικού που φτάνει στην Εισαγγελία Ανηλίκων, τους κινδύνους που διατρέχουν οι έφηβοι στα κοινωνικά δίκτυα, στα chat rooms, στα διαδικτυακά παιχνίδια, και επεσήμανε πόσο σοβαρός και καθοριστικός είναι ο ρόλος τού γονέα, ώστε να αποτρέψει το παιδί να πέσει θύμα ή να γίνει το ίδιο θύτης μιας διαδικτυακής παγίδας.

Κλείνοντας, έδωσε χρήσιμες πληροφορίες αναφορικά με το τι μπορεί να κάνει ένας γονέας ή ένα παιδί, εάν εμπλακεί σε κάποιο διαδικτυακό περιστατικό, πού να απευθυνθεί και πώς, χωρίς φόβο, να μιλήσει με ειλικρίνεια για το τι του συμβαίνει.


Μετά τις ομιλίες ακολούθησε συζήτηση των ομιλητών με τους γονείς, την οποία συντόνισε εξαιρετικά η κ. Ξένια Παρασκευοπούλου, Προϊσταμένη Συμβουλευτικών Υπηρεσιών τής Φ.Ε., ψυχολόγος-MSc Σχολικής Ψυχολογίας, PhD(c), επικαλούμενη και την προσωπική της εμπειρία ως ειδικής σε περιστατικά μαθητών τού Σχολείου και όχι μόνο.

Η κ. Παρασκευοπούλου συνοψίζοντας τόνισε ότι το διαδίκτυο μπορεί να αποτελέσει για τους μαθητές μας φυτώριο πρωτότυπων και καινοτόμων ιδεών, όπως αυτές που παρουσιάζονται κάθε χρόνο στα Παναρσακειακά Μαθητικά Συνέδρια.

Την εκδήλωση έκλεισε ο κ. Λάμπρος Πόλκας, Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου (κλάδου φιλολόγων, ΠΕ02) στο 5ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. (Ανατολική Αττική), ο οποίος συνεχάρη τα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Γυμνάσια Εκάλης για την πρωτοβουλία τής οργάνωσης τής εκδήλωσης, κάνοντας καίριες επισημάνσεις και σχολιάζοντας όσα αναφέρθηκαν από τους ομιλητές.

Την ευθύνη τής οργάνωσης, καθώς και την επιμέλεια τής εκδήλωσης είχαν οι καθηγήτριες Πληροφορικής κ. Ξένια Σιούτη και Ξένια Τριάντη.