Εκτύπωση

Γράφουν οι μαθήτριες Χριστίνα Αλούπη και Δανάη Γρυλλάκη (τμήμα Γ΄1) τού Α΄Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης:

"Το Let’s do it Greece είναι μια πανελλαδική εκστρατεία, που έχει σκοπό να ενώσει όλη την Ελλάδα σε μια κοινή προσπάθεια προστασίας τού περιβάλλοντος. Είναι, θα λέγαμε, η μεγαλύτερη ταυτόχρονη εθελοντική δράση τής χώρας! Μια εθελοντική δράση που γίνεται την ίδια μέρα και την ίδια ώρα σε κάθε γωνιά τής πατρίδας μας. Από το 2012 και κάθε χρόνο, χιλιάδες πολίτες γίνονται εθελοντές διαδίδοντας το μήνυμα τής οικολογικής συνείδησης και τού εθελοντισμού! Η δράση, που ενέπνευσε ομάδες και ανθρώπους σε κάθε γωνιά τού πλανήτη, ξεκίνησε από την Εσθονία με την ονομασία «Let’s do it», μια προσπάθεια να καθαρίσουν ολόκληρη τη χώρα μέσα σε μία μόνο ημέρα.
Υιοθετήθηκε στην Ελλάδα με πρωτοβουλία τού Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αττικής «Ώρα για Δράση» και τής Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και, με μεγάλη επιτυχία, έχει καταφέρει να συγκεντρώσει σήμερα πάνω από 128.000 εθελοντές. Σκοπός τους είναι να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το περιβάλλον, να βοηθήσουν στην αναδάσωση καμένων περιοχών, στον καθαρισμό παραλιών, ποταμιών, λιμνών, αλλά και στη διατήρηση μιας καλής εικόνας τής περιοχής στην οποία μένουμε, αυτό που λέμε «όμορφη και περιποιημένη γειτονία».

Κάθε μήνα διοργανώνουν πολλαπλές εθελοντικές ενέργειες προσκαλώντας πολίτες από κάθε γωνιά τής Ελλάδας να τους ακολουθήσουν. Μάλιστα, συνεργάζονται και με άλλες εθελοντικές οργανώσεις, όπως είναι οι «Global projects». Η ιδέα να δημιουργήσουν αυτήν την οργάνωση προέκυψε μετά την καταστροφική πυρκαγιά τού 2009. Ξεκίνησαν, λοιπόν, κάνοντας ομιλίες σε δημόσια σχολεία και εμπνέοντας τα νέα παιδιά να συμμετάσχουν σε περιβαλλοντικές δράσεις.

Όπως φάνηκε και στην συνέχεια, οι ομιλίες τους είχαν μεγάλο πνευματικό αντίκτυπο. Το 2012, όταν ήρθε η στιγμή να ανακοινώσουν την πρώτη τους πανελλαδική δράση, η απάντηση που εισέπραξαν από τον κόσμο τούς εξέπληξε. Με τους υπολογισμούς τους έφτασαν στο συμπέρασμα, ότι συμμετείχαν περίπου 20.000 εθελοντές. Τις επόμενες χρονιές ο αριθμός των πρόθυμων πολίτων να βοηθήσουν, αυξήθηκε ραγδαία φτάνοντας το 2019 τους 119.000. Μέσα σε αυτούς περίπου 45.000 ήταν μαθητές σχολείων.
Δυστυχώς, το 2020 λόγω τού νέου ιού που εξαπλώθηκε σε παγκόσμια κλίμακα, γνωστού ως covid-19, οι δράσεις έπρεπε να αναβληθούν μέχρι να εκλείψει η πανδημία. Προβλέπεται η επανέναρξη να πραγματοποιηθεί με το νέο έτος (2023) ελπίζοντας πως θα καταφέρουν να συνεχίσουν χωρίς κανένα εμπόδιο την πραγματοποίηση των στόχων τους. Η πιο συχνή ερώτηση είναι: «Πώς δηλώνουμε συμμετοχή;» Είναι απλό! Το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να επισκεφθείς την ιστοσελίδα http://www.letsdoitgreece.org και να συμπληρώσεις μια ειδική φόρμα, είτε ως πολίτης είτε ως φορέας. Γι’ αυτό, μην το καθυστερείς! Δήλωσε συμμετοχή, για να συνεισφέρεις και εσύ σε αυτές τις πολύτιμες περιβαλλοντικές δράσεις!"