Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Στο Β΄ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Γυμνάσιο Εκάλης υλοποιήθηκε και εφέτος το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας «Οικονομία και εγώ», το οποίο διοργανώνει το ΣΕΝ/Junior Achievement Greece σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας. Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 11 Φεβρουαρίου και ολοκληρώθηκε στις 14 Απριλίου 2016 και σε αυτό συμμετείχαν οι μαθητές τού Γ΄4 τμήματος.
Απώτερος στόχος τού προγράμματος ήταν η ενημέρωση των μαθητών για τον κόσμο των επιχειρήσεων και την αγορά εργασίας. Αναλυτικότερα, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αξιολογήσουν και να αξιοποιήσουν προσωπικές τους δεξιότητες και ενδιαφέροντα σε θέματα οικονομίας, να διευρύνουν τους ορίζοντές τους για την επιλογή τής μελλοντικής τους καριέρας και να εμπλακούν βιωματικά με την πραγματικότητα τής αγοράς, καθώς και να αποκτήσουν βασικές γνώσεις σχετικά με τη σύνταξη τού ατομικού και τού οικογενειακού προϋπολογισμού και τα χρηματοοικονομικά.
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε μέσα στη σχολική τάξη από τον σύμβουλο - εθελοντή κ. Δημήτριο Ψαρρό, στέλεχο τής Εθνικής Τράπεζας, με τη συμβολή τής καθηγήτριας κ. Αικατερίνης Ζαχαροπούλου. Την οργάνωση τής υλοποίησης τού προγράμματος είχε η υπεύθυνη Επιχειρηματικότητας των Αρσακείων Σχολείων και National Trainer τού Junior Achievement κ. Αγγελική Ζήση.

Ακολουθούν απόψεις μαθητριών τού τμήματος για το πρόγραμμα:

"Το πρόγραμμα τής επιχειρηματικότητας ήταν πολύ εποικοδομητικό και ενδιαφέρον. Ο ομιλητής μας, πλήρως ενημερωμένος και καταρτισμένος, μας βοήθησε να κατανοήσουμε σε βάθος βασικές αρχές και έννοιες τής οικονομίας με εφαρμογές σε πολλούς τομείς. Με μεταδοτικότητα και ιδιαίτερο ζήλο, μας μύησε σε θέματα οικονομικής διαχείρισης, τα οποία μπορούμε μελλοντικά να αξιοποιήσουμε σε προσωπικό ή επαγγελματικό επίπεδο. Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι συμβουλές για τη σωστή σύνταξη ενός βιογραφικού, καθώς και οι οδηγίες επαγγελματικής προώθησης και παρουσίασης τού εαυτού μας μέσα από διάφορους επικοινωνιακούς κανόνες."
Μαρίτα Σπηλιώτη

"Το πρόγραμμα τής επιχειρηματικότητας είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εμένα, καθώς απέκτησα γνώσεις που θα με βοηθήσουν να παρουσιάζω καλύτερα τον εαυτό μου και να έχω καλύτερη επικοινωνία με τους άλλους. Παράλληλα, κατανόησα βασικές οικονομικές έννοιες και εξασκήθηκα σε θέματα προσωπικής και οικογενειακής οικονομικής διαχείρισης."
Βαλένα Σοβατζόγλου