Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016 οι μαθητές των A΄1 και Α΄3 τάξεων τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης ξεναγήθηκαν στο νέο Μουσείο τής Ακρόπολης από την κ. Μ. Καραμπατέα, μέλος τής Υπηρεσίας Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.
Η επίσκεψη ξεκίνησε από τον προθάλαμο τού ισογείου, όπου βρίσκεται ο πρώτος εκθεσιακός χώρος. Στην ευρύχωρη αίθουσα με το κεκλιμένο γυάλινο δάπεδο παρουσιάζονται ευρήματα από τις κλιτύες (πλαγιές) τού βράχου τής Ακρόπολης. Το γυάλινο δάπεδο επιτρέπει τη θέαση στην αρχαιολογική ανασκαφή, ενώ η ανηφορική κλίση της παραπέμπει στην ανάβαση προς την Ακρόπολη.
Η αίθουσα των κλιτύων τής Ακρόπολης φιλοξενεί ευρήματα από τα ιερά που είχαν ιδρυθεί στις πλαγιές τής Ακρόπολης, καθώς και από τον οικισμό που αναπτύχθηκε στις υπώρειες τού λόφου, σε όλες τις ιστορικές περιόδους. Στην αρχαιότητα, οι πλαγιές αυτές ήταν η μεταβατική ζώνη ανάμεσα στην πόλη και το πιο διάσημο ιερό της.
Στην αίθουσα των αρχαϊκών έργων, τα παιδιά θαύμασαν τα εκθέματα που στέκονται ελεύθερα στον χώρο από όλες τις πλευρές. Οι συνθήκες τού σταδιακά μεταβαλλόμενου φυσικού φωτός δίνουν τη δυνατότητα να ανακαλύψει κανείς τις λεπτές ποιοτικές διαφοροποιήσεις των γλυπτών και την υψηλή τέχνη που τα δημιούργησε. Στη νότια πλευρά τής αίθουσας των αρχαϊκών έργων, ο πλούτος και η ποικιλία των αρχιτεκτονικών γλυπτών και των ελεύθερων αναθημάτων, συμπεριλαμβανομένων των κορών, των ιππέων και άλλων έργων, προσφέρουν μια εκπληκτική εικόνα τής Ακρόπολης κατά την αρχαϊκή περίοδο.
Τελευταίος σταθμός ο πυρήνας τής αίθουσας τού Παρθενώνα, στον 3ο όροφο τού Μουσείου, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν βιντεοπαρουσίαση με θέμα τον Παρθενώνα και τον γλυπτό του διάκοσμο, αλλά και να θαυμάσουν την ενσωμάτωση τής ζωφόρου τού Παρθενώνα στον ορθογώνιο τσιμέντινο πυρήνα τού Μουσείου, ο οποίος έχει τις ίδιες διαστάσεις με τον σηκό τού Παρθενώνα, την τοποθέτηση των μετοπών ανάμεσα στις κολώνες, την ανάπτυξη των μορφών των δύο αετωμάτων τού ναού και τη συνένωση των πρωτότυπων γλυπτών με τα αντίγραφα εκείνων που βρίσκονται σε μουσεία τού εξωτερικού (Βρετανικό, Λούβρο), η οποία δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να απολαύσει, για πρώτη φορά, ολόκληρο τον γλυπτό διάκοσμο τού Παρθενώνα και να κατανοήσει τις παραστάσεις που απεικονίζονται σε αυτόν.
Τους μαθητές συνόδευσαν οι καθηγητές τους κ. Γκαρμπολά, Κρασσά, Κωττάκη και Τσαντούλα.