Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Η εορταστική εκδήλωση τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης για την επέτειο τής 28ης Οκτωβρίου 1940 με τίτλο «Από ‘δώ προς τον ήλιο» πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016, στις 9:00 π.μ., στο θέατρο των Σχολείων.
Το πρώτο μέρος τής εκδήλωσης ξεκίνησε με την είσοδο τής σημαίας και την παράδοσή της από τη Διευθύντρια τού Σχολείου κ. Ευδοκία Γιαννικοπούλου στη νέα σημαιοφόρο και στους παραστάτες. Ακολούθησε η επίδοση βραβείων και αριστείων στους μαθητές και στις μαθήτριες τού Σχολείου που αρίστευσαν κατά το σχολικό έτος 2015-2016.
Κατά το δεύτερο μέρος διέτρεχε όλη την εορτή η ομιλία - σχολιασμός των γεγονότων για το έπος τού ’40, η οποία έγινε από τον καθηγητή τού Β΄ Γυμνασίου κ. Γιάννη Βογιατζή, ενώ μαθητές παρεμβάλλονταν διαβάζοντας, απαγγέλλοντας και δραματοποιώντας κείμενα των Γ. Ρίτσου, Ν. Βρεττάκου, Α. Ζέη, Χ. Μίσσιου, Μ. Αναγνωστάκη, Λ. Νάκου. Όλη η εκδήλωση πλαισιώθηκε με επετειακά τραγούδια, εικόνες και αποσπάσματα από ταινίες.
Για τη γιορτή συνεργάστηκαν οι καθηγητές κ. Γιάννης Βογιατζής, Καρολίνα Θωμά, Γερασιμούλα Καλαντζή, Ευτυχία Σταματέλλου (φιλόλογοι), Φανή Αβρανά, Φωτεινή Πράππα, Μαρία Τασσοπούλου (μουσικοί). Η σύνθεση των κειμένων έγινε από τον φιλόλογο κ. Γιάννη Βογιατζή, ενώ η θεατρική διασκευή τού διηγήματος τής Λ. Νάκου από τη φιλόλογο κ. Ευτυχία Σταματέλλου.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Πρόεδρος τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας καθηγητής κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης, η Επόπτρια των Αρσακείων Σχολείων κ. Βασιλική Παπαπέτρου, η υπεύθυνη των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων τής Φ.Ε. κ. Καλλιόπη Λαμπρινουδάκη, ο τέως επόπτης των Σχολείων τής Φ.Ε. κ. Αναστάσιος Σκιαδάς, οι συντονιστές των Σχολείων κ. Καλλιόπη Αυγουστίνου και Άσπα Κοντογιάννη, οι διευθυντές των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές και άλλοι προσκεκλημένοι.