Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Την εφετινή σχολική χρονιά 2017-2018, οι μαθητές τής Γ΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης στη Ζώνη Επιστημών και Πολιτισμού με τίτλο Discover Europe υλοποίησαν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα e-Twinning με τίτλο “European castles - Step back into History” με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Αθηνά Γκαρμπολά.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν μαθητές σχολείων που βρίσκονται σε χώρες όπου υπάρχει ένα κάστρο. Η κύρια ιδέα τού έργου είναι να φέρει τους μαθητές σε επαφή με την ιστορία κάστρων μελετώντας την κοινή ευρωπαϊκή ιστορία με ελκυστικό τρόπο. Κατά τη διάρκεια τού προγράμματος τα παιδιά μελέτησαν την ιστορία ενός κάστρου, που τους εξοικείωσε με τα ιστορικά θέματα στη χώρα τους.
Οι μαθητές τού Αρσακείου μελέτησαν το μεσαιωνικό κάστρο τής Ρόδου, που θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα και πιο καλοδιατηρημένα κάστρα τής Ευρώπης. Από την ιστορία τού κάστρου οδηγήθηκαν να βρουν συνδέσεις με την Ευρώπη. Οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά συνεργάστηκαν και αντάλλαξαν εμπειρίες και οι μαθητές κάθε σχολείου επικοινωνούσαν τακτικά μέσω τής συνεργατικής πλατφόρμας τού TwinSpace.
Τα 5 σχολεία που συνεργάζονται στο πρόγραμμα αυτό είναι το Β΄Αρσάκειο-Τοσίτσειο ΓυμνάσιοΕκάλης και το 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας από τη Ελλάδα, το G. Berto από το Vibo Valentia τής Ιταλίας, το Colegiul National Pedagogic Constantin Bratescu από την Constanta τής Ρουμανίας και το Lajosmizsei Fekete István Sportiskolai Általános Iskola από το Lajosmizse τής Ουγγαρίας.
Τα τελικά προϊόντα τού έργου είναι ένα κοινό ηλεκτρονικό βιβλίο με την ιστορία όλων των κάστρων, αλλά και πρωτότυπες ψηφιακές συνεργατικές ιστορίες δημιουργικής γραφής, με τη χρήση εργαλείων τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας (ΤΠΕ) που οι μαθητές εμπνεύστηκαν να δημιουργήσουν μελετώντας τα .
Οι μαθητές ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στην υλοποίηση τού έργου .