Εκτύπωση

Με αφορμή την τρέχουσα επικαιρότητα στη γαλλική κοινωνία, και συγκεκριμένα στο πλαίσιο τής ενημέρωσης σχετικά με τις κινητοποιήσεις των Gilets Jaunes, οι μαθητές τής Β΄ τάξης τού Γαλλικού Τμήματος τού Β΄ Αρσακείο-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Κικίλια, παρακολούθησαν την παρουσίαση τής συμμαθήτριάς τους Στέλλας Κυρίτση.

Η μαθήτρια Στέλλα Κυρίτση παρουσίασε στους συμμαθητές της πληροφορίες, φωτογραφίες και βίντεο από τις διαδηλώσεις, καθώς και τοποθετήσεις των εκπροσώπων τής γαλλικής πολιτείας.

Η παρουσίαση αυτή έδωσε αφορμή για συζήτηση σχετικά με τα αίτια και τις αφορμές των κινητοποιήσεων στους δρόμους τής γαλλικής πρωτεύουσας, τον αντίκτυπο που είχαν αυτές οι κινητοποιήσεις στη γαλλική κοινωνία και την αντίδραση τής πολιτείας.

Οι μαθητές συζήτησαν για τις κινητοποιήσεις αλλά και για τα επεισόδια βίας που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, συζήτησαν για τους τρόπους διεκδίκησης εκ μέρους των πολιτών των δικαιωμάτων τους και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών μέσα σε μια οργανωμένη πολιτεία.

Παράλληλα εξέφρασαν τις απόψεις τους για τα όρια τής ελευθερίας τού ατόμου μέσα σε μια οργανωμένη πολιτεία και για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί κάποιος να διεκδικεί ως πολίτης τα δικαιώματά  του, χωρίς να παραβιάζει την ελευθερία των συμπολιτών του και τού κοινωνικού συνόλου, καθώς και για τον ρόλο τής πολιτείας στη διασφάλιση των δικαιωμάτων τού πολίτη.