Εκτύπωση
Το Β΄ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Γυμνάσιο Εκάλης για να τιμήσει την εθνική επέτειο τής 28ης Οκτωβρίου -και παρά την πανδημία- οργάνωσε σειρά εκδηλώσεων και δράσεων, ώστε οι μαθητές,  γνωρίζοντας γεγονότα τής Ιστορίας μας, να νιώσουν το πνεύμα μιας εποχής κατά την οποία το έθνος επέδειξε αυτοθυσία και ηρωισμό.

Στο πλαίσιο τής Ζώνης Πολιτισμού και Αθλητισμού τής Α΄ τάξης, οι μαθητές τού τμήματος «Θέατρο-Δημιουργώ» μελέτησαν και δραματοποίησαν το διήγημα τού Δημήτρη Ψαθά «Οι πιτσιρίκοι», με την καθοδήγηση τού καθηγητή Θεατρολογίας κ. Κωνσταντίνου Θεοδώρου. Αντίστοιχα, στο πλαίσιο τής Ζώνης Επιστημών και Πολιτισμού τής Β΄ τάξης, οι μαθητές τού τμήματος «Θεατρικοί Αυτοσχεδιασμοί» μελέτησαν και δραματοποίησαν το διήγημα τής Λιλίκας Νάκου «Ελενίτσα» από το βιβλίο της «Η κόλαση των παιδιών».

Στο μάθημα τής Μουσικής με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Μαρία Τασσοπούλου, κατά τη διάρκεια τού μήνα Οκτωβρίου 2020 οι μαθητές είχαν παρακολούθησαν αφιέρωμα σε τραγούδια που σχετίζονται με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης τού Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.

Τα παιδιά έμαθαν για τη φρικτή συνήθεια των Ες-Ες να εξαναγκάζουν τους Εβραίους μουσικούς να παίζουν ζωντανά έργα αποκλειστικά Γερμανών μουσουργών, την ώρα που οι συμπατριώτες τους περπατούσαν μπροστά τους κατευθυνόμενοι προς τους θαλάμους αερίων.

Παρακολούθησαν συνέντευξη τού Έλληνα επιζώντα τού Άουσβιτς Ιάκωβου Στρούμσα, που εξιστορούσε την εμπειρία του ως πρώτου βιολιστή τής ορχήστρας τού στρατοπέδου.

Όλοι  συγκινήθηκαν όταν ακούσαν το τραγούδι "Dance me to the end of love" τού L. Cohen και συνειδητοποιήσαν πως ήταν αφιερωμένο στον Στρούμσα και τη σύζυγο του, που την είδε μπροστά του μελλοθάνατη.

Επίσης, τα παιδιά άκουσαν τραγούδια τού Μ. Θεοδωράκη σε ποίηση Ι. Καμπανέλλη από τον κύκλο «Η μπαλάντα τού Μαουτχάουζεν», που αναφέρονται στις προσωπικές εμπειρίες τού συγγραφέα κατά τα χρόνια τού εγκλεισμού του σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Τον Οκτώβριο 2020, στο μάθημα τής Λογοτεχνίας οι μαθητές διδάχθηκαν λογοτεχνικά κείμενα σχετικά με τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και τα χρόνια τής Κατοχής στην Ελλάδα.

Την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020, κατά την 6η, την 7η και την 8η διδακτική ώρα, όλοι οι μαθητές, στις αίθουσες διδασκαλίας τους, παρακολούθησαν ταινία που αναφερόταν στα γεγονότα τού Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.

Ειδικότερα οι μαθητές τής Α΄ τάξης παρακολούθησαν την ταινία «Η ζωή είναι ωραία» σε σκηνοθεσία τού Ρομπέρτο Μπενίνι, τής Β΄ τάξης την ταινία «Η κλέφτρα των βιβλίων» σε σκηνοθεσία τού Brian Percival, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα τού M. Zusac, και οι μαθητές τής Γ΄ τάξης την ταινία «Jojo Rabbit» σε σκηνοθεσία Τάικα Γουαϊτίτι, βασισμένη στο μυθιστόρημα τού Κ. Λιούνενς.

Την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020, στις 12:00 μ., πραγματοποιήθηκε, στο Θέατρο των Σχολείων, η τελετή παράδοσης-παραλαβής τής Σημαίας στους σημαιοφόρους και τους παραστάτες από τη Διευθύντρια τού Β΄ Γυμνασίου κ. Ευδοκία Γιαννικοπούλου.

Η τελετή βιντεοσκοπήθηκε από τις καθηγήτριες κ. Λ. Σπυράτου και Α. Σιδηροπούλου και παρουσιάστηκε σε όλους τους μαθητές κατά τον εορτασμό τής σημαίας την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020 στις αίθουσες διδασκαλίας. Στο τέλος η Διευθύντρια τού Σχολείου κ. Ευδοκία Γιαννικοπούλου απένειμε τα αριστεία και βραβεία στους αριστεύσαντες και πρωτεύσαντες μαθητές κατά το σχολικό έτος 2019-2020.

Την ίδια ημέρα, και πάλι στις αίθουσες διδασκαλίας με τους περιορισμούς που προβλέπονται για την αναχαίτιση τής Covid 19 , οι μαθητές, εκτός από τον εορτασμό τής Σημαίας, παρακολούθησαν βίντεο σχετικό με το έπος τού ’40, την Κατοχή, την Αντίσταση, την απελευθέρωση και την έναρξη τού Εμφυλίου. Η ευαισθητοποίηση των παιδιών ήταν εμφανής στη συζήτηση που ακολούθησε. Για το βίντεο εργάστηκαν οι φιλόλογοι κ. Ι. Βογιατζής, Ε. Καλλέ , Ε. Σκιαδά, που συγκέντρωσαν το υλικό και διαμόρφωσαν το κείμενο, καθώς και ο θεολόγος Λ. Ιατρόπουλος, που εμπλούτισε περαιτέρω το υλικό και το επεξεργάστηκε ηλεκτρονικά, δίνοντας στο βίντεο την τελική του μορφή.