Εκτύπωση

Στο πλαίσιο των διδακτικών επισκέψεων τού Β΄Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης, και με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021, οι μαθητές των τμημάτων Α΄3 και Α΄4 επισκέφθηκαν το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.



Αρχικά τα παιδιά ξεναγήθηκαν στη μόνιμη έκθεση τού μουσείου, όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία τού νεότερου Ελληνισμού, από την Άλωση τής Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς το 1453 έως και τον 20ό αιώνα, μέσα από μια μοναδική συλλογή κειμηλίων και έργων τέχνης που παρουσιάζονται σε επτά ενότητες.

Οι ελληνικές σημαίες, τα λάφυρα και ο οπλισμός των αγωνιστών τής Επανάστασης τού 1821, τα ακρόπρωρα των πλοίων τής Επανάστασης, τα ενθύμια και τα προσωπικά αντικείμενα ιστορικών προσώπων, η συλλογή από στολές αγωνιστών, πολιτικών, στρατιωτικών, λογίων και ιεραρχών, καθώς και οι ελαιογραφίες, οι υδατογραφίες, τα σχέδια, οι χάρτες και τα χαρακτικά είναι κάποια από τα εκθέματα για την Επανάσταση του 1821, τα οποία εντυπωσίασαν τους μαθητές.

Εν συνεχεία οι μαθητές παρακολούθησαν την ψηφιακή επετειακή έκθεση τού μουσείου «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ‘21», η οποία φωτίζει, μέσα από ιστορίες δεκάδων τεκμηρίων, αθέατες πλευρές τής Επανάστασης.

Μέσα από 57 σημεία ενδιαφέροντος και 213 ιστορίες, που εμπλουτίζονται σταδιακά, παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά εκθέματα των 7 ενοτήτων τής έκθεσης.
Κάθε έκθεμα προβάλλεται μέσα από εικόνες, κείμενα (ελληνικά, αγγλικά) και ήχο.

Ενδεικτικά αναφέρονται τα διαδραστικά εκθέματα «Χάρτα του Ρήγα» και «Παζάρι στην Αθήνα των αρχών τού 19ου αιώνα» που κέντρισαν το ενδιαφέρον των παιδιών.