Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Κατά τη διάρκεια τού σχολικού έτους 2021-2022, ειδικότερα από τον Σεπτέμβριο τού 2021 έως και τον Μάιο τού 2022, οι μαθητές των Β΄ και Γ΄ τάξεων τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Δειγματική aνασκαφή» στο Αρχαιολογικό και Περιβαλλοντικό Πάρκο των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης.

Αρχικά οι μαθητές ενημερώθηκαν στις τάξεις τους και στο αμφιθέατρο τού Σχολείου σχετικά με την αρχαιολογική επιστήμη και τη μεθοδολογία μιας αρχαιολογικής ανασκαφής.

Στη συνέχεια συμμετείχαν σε αρχαιολογική ανασκαφή χρησιμοποιώντας ειδικά ανασκαπτικά εργαλεία και τοπογραφικά όργανα. Τα παιδιά ανακάλυψαν κινητά (αγγεία, νομίσματα, ειδώλια) και ακίνητα ευρήματα (θεμέλια κτηρίων), μελέτησαν το σχήμα και τις παραστάσεις των αγγείων, ερμήνευσαν τα σύμβολα των νομισμάτων και σχεδίασαν υπό κλίμακα τα θεμέλια τού κτηρίου που ανέσκαψαν.

Τέλος, με βάση τα ευρήματα οι μαθητές προσπάθησαν να χρονολογήσουν και να ερμηνεύσουν τη χρήση τού εν λόγω ανασκαμμένου αρχαίου κτηρίου.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από τη φιλόλογο-αρχαιολόγο κ. Ειρήνη Φαραντούρη και την αρχαιολόγο κ. Ερασμία Παπαγεωργίου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα «Δειγματική ανασκαφή» πατήστε εδώ