Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Ο βιολογικός λαχανόκηπος των Αρσακείων-Τοσιτσείων Γυμνασίων Εκάλης αποτελεί τμήμα τού οικολογικού βιωματικού εργαστηρίου, που μαζί με τον βοτανικό κήπο λειτουργεί στα Σχολεία από το 2012. Οι μαθητές τής Α΄ τάξης και των 2 Γυμνασίων διαμόρφωσαν τον κήπο στον υπαίθριο χώρο των Σχολείων με πρωτοβουλία τής κ. Λουκίας Σπυράτου, καθηγήτριας Οικιακής Οικονομίας.
Η διαμόρφωση τού κήπου ακολουθεί τις αρχές τού περιβαλλοντικού σχεδιασμού. Ο κήπος είναι απόλυτα εναρμονισμένος με το φυσικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται και για την κατασκευή των παρτεριών χρησιμοποιήθηκαν φυσικά υλικά, όπως πέτρες που υπήρχαν στον χώρο και οι οποίες έμεναν αναξιοποίητες. Επίσης, τα λαχανικά που παράγουν οι μαθητές είναι βιολογικά, καθώς δεν γίνεται χρήση χημικών λιπασμάτων και εντομοκτόνων.


Την Παρασκευή 15 Απριλίου 2022 οι μαθητές τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης, με την επίβλεψη τής καθηγήτριας Οικιακής Οικονομίας κ. Σπυράτου, μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού και τηρώντας όλα τα μέσα προστασίας, συνέλεξαν και προσέφεραν τα λαχανικά τους (μαρούλια, σέλινο, μαϊντανό, κρεμμύδι), στο Οικοτροφείο Θηλέων “Η Αγία Τριάς” Ι. Ν. Οσίας Φιλοθέης, Εκάλη. Η συνεργασία με κοινωφελή ιδρύματα μέσω τής ΜΚΟ «Μπορούμε» ξεκίνησε το 2011 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, στο πλαίσιο των προγραμμάτων εθελοντισμού και φιλανθρωπίας των Σχολείων τής Φ.Ε.
Ο σχολικός λαχανόκηπος αποτελεί σημαντικό εργαλείο βιωματικής εκπαίδευσης τόσο για την αειφόρο ανάπτυξη όσο και για την υγιεινή διατροφή. Οι μαθητές μαθαίνουν να αναζητούν τρόπους βελτίωσης των συνθηκών ζωής τους. Παράλληλα η εκπαίδευση για την αειφορία στοχεύει στην απόκτηση γνώσεων, στη διαμόρφωση στάσεων και στην καλλιέργεια δεξιοτήτων, οι οποίες θα συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη, μια ανάπτυξη όμως κοινωνικά δίκαιη και περιβαλλοντικά βιώσιμη.
Σε μια εποχή που τα κοινωνικά,τα  οικονομικά και τα περιβαλλοντικά προβλήματα πληθαίνουν, αυτό που πρέπει να διδαχθούν τα παιδιά είναι ότι η πραγματική ανάπτυξη και η ευημερία επιτυγχάνονται μέσα από μικρές καθημερινές αλλαγές που ο καθένας οφείλει στον εαυτό του, στους συνανθρώπους του αλλά και στις επόμενες γενιές.