Εκτύπωση

Με αφορμή τη λήξη τού σχολικού έτους 2021-2022 τα νήπια και προνήπια των Αρσακείων-Τοσιτσείων Νηπιαγωγείων Εκάλης, παρουσίασαν, τη Δευτέρα 30 Μαΐου, την Πέμπτη 2 και την Τρίτη 7 Ιουνίου 2022, την καλοκαιρινή τους εορτή με τίτλο «Μια βόλτα στην πόλη».

Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους δόθηκαν στα παιδιά οι κατάλληλες ευκαιρίες να υλοποιήσουν ποικίλες δράσεις και να συμμετάσχουν σε οργανωμένες δραστηριότητες στο πλαίσιο τού διαθεματικού προγράμματος«Η πόλη μας».

Στόχος ήταν να συνειδητοποιήσουν οι μικροί μαθητές ότι η πόλη δεν είναι μόνο οι δρόμοι, οι γειτονιές και οι πλατείες, τα σπίτια και οι πολυκατοικίες. Η πόλη είναι οι πολίτες της, ο τρόπος συνύπαρξης τους και φυσικά οι φυσικοί πόροι από τους οποίους εξαρτάται η επιβίωσή της. Έτσι, νήπια και προνήπια κλήθηκαν να διερευνήσουν το πώς κατοικούν και πώς μπορούν να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής μειώνοντας το οικολογικό τους αποτύπωμα, να συνειδητοποιήσουν την έννοια τής ποιότητας ζωής στην πόλη, να προτείνουν λύσεις για μια καλύτερη ζωή και, γενικότερα, να γίνουν φορείς ενός ευρύτερου περιβαλλοντικού προβληματισμού γύρω από τη βιώσιμη πόλη.

Στην παράσταση τα παιδιά ζωντάνεψαν σκηνές από μια πόλη που είναι φανταστική αλλά και συνάμα πραγματική στα μάτια τους και συναρπαστική. Μια πόλη χαρούμενη, χρωματιστή, γεμάτη μυστικά και εκπλήξεις.
Το έργο έγραψε η θεατρολόγος και υπεύθυνη Θεατρικής Αγωγής στα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Νηπιαγωγεία Εκάλης κ. Ηρώ Κεραμοπούλου, η οποία ανέλαβε και τη σκηνοθεσία και την αφήγηση και σχεδίασε τον φωτισμό τής παράστασης. Επίσης επωμίστηκε την υποκριτική διδασκαλία των ρόλων μαζί με την επίσης θεατρολόγο κ. Αγγελική Ζάχου. Τις χορογραφίες και τη διδασκαλία τής κίνησης επιμελήθηκε η καθηγήτρια χορού κ. Αιμιλία Τσάμη, ενώ σχεδίασε και τα κοστούμια τής παράστασης σε συνεργασία με τις θεατρολόγους τού Σχολείου. Τα τραγούδια τής παράστασης δίδαξε στα παιδιά η καθηγήτρια Μουσικής κ. Μαρία Γκιούλμπαμπα, η οποία συνόδευσε και τα παιδιά στο πιάνο. Τη μουσική επιμέλεια είχαν η Συντονίστρια των Αρσακείων-Τοσιτσείων Νηπιαγωγείων Εκάλης κ. Κατερίνα Ζαγκανά και η κ. Αιμιλία Τσάμη. Τα σκηνικά τής παράστασης φιλοτέχνησε ο εικαστικός Βαγγέλης Θεοδωρίδης και τα σκηνικά αντικείμενα επιμελήθηκε η κ. Φωτεινή Κοντού. Τη διεύθυνση τής σκηνής είχε η κ. Αιμιλία Τσάμη, ενώ στην ομάδα παρασκηνίου ήταν οι κ. Φωτεινή Κοντού, Ευαγγελία Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Γούλα, Στέλλα Γλύνου. Τη γραμματειακή υποστήριξη καθώς και την επιμέλεια τού ήχου τής παράστασης είχε η κ. Έρη Παπαγεωργίου. Την επιμέλεια τής παραγωγής είχε η κ. Κατερίνα Ζαγκανά.
Για αποφυγή συνωστισμού λόγω των υγειονομικών μέτρων κατά τού covid, η γιορτή παρουσιάστηκε σε τρεις διαφορετικές ημερομηνίες στους γονείς των παιδιών των τμημάτων που συμμετείχαν κάθε φορά.

 

 

Έκθεση έργων τέχνης στο Νηπιαγωγείο

Κατά τη διάρκεια τής σχολικής χρονιάς 2021-22 τα νήπια και τα προνήπια των Αρσακείων-Τοσιτσείων Νηπιαγωγείων Εκάλης συμμετείχαν με  ενθουσιασμό στις δράσεις τού διαθεματικού προγράμματος με τίτλο «Η πόλη μας», οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε συνδυασμό με τις δραστηριότητες των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων αυτών τα παιδιά, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τού Νηπιαγωγείου, δημιούργησαν πολλές ομαδικές εργασίες (αφίσες, μακέτες, κατασκευές) σχετικές με την οικολογία, την οδική ασφάλεια, το SHTEAM και εκπαιδευτική ρομποτική.
Επίσης, στο πλαίσιο τού προγράμματος Εικαστικής Αγωγής, φιλοτέχνησαν τα έργα που αποτέλεσαν την εικονογράφηση των σκηνών τού έργου τής εορτής λήξεως, με την καθοδήγηση των υπευθύνων των Εικαστικών κ. Ελένησ Τσαλδίρη και Εύησ Λαπαναῒτη.
Όλα αυτά τα έργα εκτέθηκαν στους χώρους τού Νηπιαγωγείου τις τρεις ημέρες κατά τις οποίες παρουσιάστηκε η γιορτή λήξεως. Έτσι δόθηκε η ευκαιρία στους προσκεκλημένους γονείς να απολαύσουν τις δημιουργίες των παιδιών τους.