Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015, τα νήπια των Αρσακείων-Τοσιτσείων Νηπιαγωγείων Εκάλης επισκέφθηκαν το Μουσείο Οίνου, όπου συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ελιά.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε στους εξωτερικούς χώρους, δίπλα στις ελιές, όπου τα νήπια έμαθαν για το λιομάζωμα και χρησιμοποιώντας χτένια και βέργες έριξαν τις ελιές στο λιόπανο και στη συνέχεια τις μάζεψαν μέσα σε κοφίνια. Αμέσως μετά πήγαν στο λιοτρίβι, όπου είδαν πώς οι ελιές που μάζεψαν έγιναν λάδι. Στη συνέχεια, τα παιδιά δραματοποίησαν τον γνωστό μύθο που αναφέρεται στον αγώνα τής Αθηνάς και τού Ποσειδώνα για την προστασία και την ονομασία τής Αθήνας. Τα νήπια δοκίμασαν, επίσης, ζεστό λαδάκι με ψωμί και ζωγράφισαν το κλαδί τής ελιάς για το οποίο έμαθαν τόσα πολλά. Στο τέλος τού προγράμματος, χτύπησαν ελιές μέσα στο γουδοχέρι. Πριν φύγουν τα παιδιά επισκέφθηκαν τον χώρο όπου βρίσκονται εργαλεία που χρησιμοποιούσαν παλαιότερα σε διάφορες αγροτικές εργασίες.
Οι μικροί μαθητές ενθουσιάστηκαν με όσα έμαθαν και έφυγαν από το Μουσείο χαρούμενοι και γελαστοί. Σε συνέχεια τού προγράμματος, τις επόμενες ημέρες στο Σχολείο, τα παιδιά ζωγράφισαν με πινέλα την ελιά και πήραν στο σπίτι τους τη ζωγραφιά ως αναμνηστικό για όσα έμαθαν για την εποχή τού λιομαζώματος.