Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Την πρώτη τους εκπαιδευτική επίσκεψη στο Διαδραστικό Λαογραφικό Μουσείο Βαρνάβα πραγματοποίησαν τα νήπια των Αρσακείων-Τοσιτσείων Νηπιαγωγείων Εκάλης την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016. Η επίσκεψη εντάχθηκε στο πλαίσιο προγραμμάτων Μουσειακής Αγωγής και στόχος ήταν τα παιδιά να γνωρίσουν από κοντά τη διαδικασία τού τρύγου.
Κατά τη διάρκεια τού εκπαιδευτικού βιωματικού προγράμματος τα παιδιά, σαν σωστοί αμπελουργοί, φόρεσαν τα ψάθινα καπέλα τους και βίωσαν τη διαδικασία τού τρύγου, τού πατήματος των σταφυλιών στο πατητήρι και παρακολούθησαν την παραγωγή τού μούστου. Στη συνέχεια, με τον μούστο έφτιαξαν μουστοκούλουρα και αφού τα έψησαν στον φούρνο τού Νηπιαγωγείου, τα πήραν με χαρά σπίτι τους για να τα δοκιμάσουν με τους γονείς τους.
Στο Μουσείο είχαν, επίσης, την ευκαιρία να επισκεφθούν ένα παραδοσιακό κατώι και ένα ανώι και έμαθαν για την καθημερινή ζωή των ανθρώπων τα «χρόνια τα παλιά».
Τις επόμενες ημέρες, στο Σχολείο, οι μικροί μαθητές συζήτησαν τις εντυπώσεις τους και φιλοτέχνησαν το δικό τους σταφύλι, το οποίο πήρε κάθε παιδί στο σπίτι του.