Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Στις αρχές Νοεμβρίου 2016, και στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τής Ελληνικής Παράδοσης, τα νήπια και τα προνήπια των Αρσακείων-Τοσιτσείων Νηπιαγωγείων Εκάλης ολοκλήρωσαν το project με τίτλο «Aπό το σιτάρι στο ψωμί».
Τα παιδιά γνώρισαν τη διαδικασία τού οργώματος, τής σποράς, τού θερισμού και τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες τού σιταριού και τού ψωμιού, τόσο στην παλαιότερη όσο και στη νεότερη εποχή.
Μέσα από εποπτικό και ηλεκτρονικό υλικό, παραδοσιακά παραμύθια, μύθους, αινίγματα και παραδοσιακά τραγούδια έμαθαν για τα ήθη, τα έθιμα και τις συνήθειες των ανθρώπων σχετικά με το ψωμί, την καταγωγή του, την παρασκευή και τη θέση του στη ζωή μας.
Στη συνέχεια, ήρθε η ώρα να γίνουν τα ίδια μικροί αρτοποιοί, να ζυμώσουν και να φουρνίσουν το δικό τους ψωμί! Αφού όλοι έπλυναν τα χεράκια τους και φόρεσαν τα μαγειρικά τους καπέλα, πήγαν στην κουζίνα τού Σχολείου. Με κέφι και αληθινό ενδιαφέρον τα παιδιά έριξαν στη ζύμη τα απαραίτητα υλικά, λάδωσαν τα ταψάκια και μαζί με το περιεχόμενο τα τοποθέτησαν στον φούρνο.
Έτοιμο το ψωμάκι τους, ψημένο και πεντανόστιμο για το σπίτι και το τραπέζι τους!
Το πρόγραμμα επιμελήθηκε και διεξήγαγε η κ.Χριστίνα Πουλίδη