Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Την πρώτη τους εκπαιδευτική επίσκεψη στο Διαδραστικό Λαογραφικό Μουσείο Βαρνάβα πραγματοποίησαν τα νήπια των Αρσακείων-Τοσιτσείων Νηπιαγωγείων Εκάλης, την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018.
Η επίσκεψη εντάχθηκε στο πλαίσιο προγραμμάτων τής Μουσειακής Αγωγής και των δραστηριοτήτων τής Ελληνικής Παράδοσης, και στόχος ήταν τα παιδιά να γνωρίσουν από κοντά τη διαδικασία τού τρύγου.
Στο εκπαιδευτικό-βιωματικό πρόγραμμα τα παιδιά έγιναν μικροί αμπελουργοί, φόρεσαν τα ψάθινα καπέλα τους, βίωσαν τη διαδικασία τού τρύγου, τού πατήματος των σταφυλιών στο πατητήρι, και παρακολούθησαν την παραγωγή τού μούστου. 
Στη συνέχεια με τον μούστο έφτιαξαν μουστοκούλουρα και, αφού τα έψησαν στον φούρνο τού Νηπιαγωγείου, τα πήραν με χαρά σπίτι τους για να τα δοκιμάσουν με τους γονείς τους.
Επίσης είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν ένα παραδοσιακό κατώι και ένα ανώι, όπου πήραν πληροφορίες για τη καθημερινή ζωή των ανθρώπων τα «χρόνια τα παλιά», καθώς και ένα μικρό μουσείο άρτου.
Τις επόμενες μέρες στο Σχολείο οι μικροί μαθητές συζήτησαν τις εντυπώσεις τους και φιλοτέχνησαν το δικό τους σταφύλι, το οποίο πήρε κάθε παιδί στο σπίτι του.