Εκτύπωση

Μια συνεργασία με σημαντικές προεκτάσεις…


Αντιπροσωπία μαθητών τού Αρσακείου Λυκείου Πατρών υπό την καθοδήγηση τού εκπαιδευτικού Ν. Γιαννακόπουλου, χημικού MSc, στο πλαίσιο τού Θερινού Σχολείου που διοργάνωσε το Αρσάκειο Λύκειο Πατρών με το ερευνητικό κέντρο JOINT RESEARCH CENTER (Κοινό Κέντρο Ερευνών), συμμετείχε στη Σεβίλλη τής Ισπανίας στο πρόγραμμα SELFIE τής Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Αρσάκειο Λύκειο Πατρών έχει οριστεί από το JOINT RESEARCH CENTER  ένας εκ των συντονιστών τής υλοποίησης τού προγράμματος SELFIE στην Ελλάδα για τη διάχυση του εργαλείου στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Τι είναι το Κοινό Κέντρο Ερευνών


Το Κοινό Κέντρο Ερευνών (JRC) αποτελεί μέρος τής Γενικής Διεύθυνσης τού Κέντρου Ερευνών (GDJRC) τής Ευρωπαϊκής Επιτροπής και παρέχει ανεξάρτητη επιστημονική και τεχνική υποστήριξη σε πολλές πολιτικές τής Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ο εκσυγχρονισμός και η καινοτομία στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, η ανάπτυξη βασικών ικανοτήτων, οι πρωτοβουλίες για την ψηφιακή ενιαία αγορά και απασχόληση κ.ά.
Είναι, δηλαδή, η εσωτερική επιστημονική υπηρεσία τής Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η έρευνα που πραγματοποιεί συμβάλλει στη διαμόρφωση των πολιτικών τής ΕΕ χάρη στην παροχή ανεξάρτητης συμβουλευτικής υποστήριξης βάσει επιστημονικών στοιχείων.

Δείτε περισσότερα εδώ 

Το πρόγραμμα «SELFIE» τού Κέντρου Ερευνών τής Ευρωπαϊκής Επιτροπής


Το Κοινό Κέντρο Ερευνών τής Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης, Νεότητας, Αθλητισμού και Πολιτισμού, στο πλαίσιο τού Ψηφιακού Σχεδίου Δράσης τής Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέπτυξε το πρόγραμμα SELFIE (Self-reflection on Effective Learning by Fostering the use of Innovative Educational Technologies/Αναστοχασμός για την αποτελεσματική μάθηση με την ενίσχυση τής χρήσης καινοτόμων εκπαιδευτικών τεχνολογιών), ένα από τα εμβληματικά προγράμματα τής Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα τής μάθησης και των δεξιοτήτων για την ψηφιακή εποχή, που βοηθά τα σχολεία να ενσωματώσουν τις ψηφιακές τεχνολογίες στη διδασκαλία, τη μάθηση και την εκτίμηση των μαθητών.

0004
Το SELFIE συγκεντρώνει -ανώνυμα -τις απόψεις των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των ηγετών των σχολείων σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται η τεχνολογία στο σχολείο τους.
Πρόκειται, δηλαδή, για ένα δωρεάν, εύκολο στη χρήση, διαδικτυακό εργαλείο αυτοαξιολόγησης το οποίο έχει αναπτυχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να βοηθήσει τα σχολεία στην Ευρώπη να αξιολογήσουν τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν τις ψηφιακές τεχνολογίες για καινοτόμο και αποτελεσματική μάθηση.


Θερινό σχολείο: συμμετοχή στα προγράμματα SELFIE και DigCompEdu


Οι μαθητές κατά τη διάρκεια τού θερινού σχολείου και στο πλαίσιο τού προγράμματος SELFIE ενημερώθηκαν για την αποτελεσματική μάθηση με την ενίσχυση τής χρήσης καινοτόμων μεθόδων και σχετικά με τη δυνατότητα που τους παρέχεται να συμβάλουν και οι ίδιοι στην περαιτέρω ανάπτυξη τού εργαλείου.

Για περισσότερα σχετικά με το πρόγραμμα πατήστε εδώ

Παράλληλα, είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν και με άλλα συναφή προγράμματα τού JRC σχετικά με τη ρομποτική, με μηχανισμούς μάθησης και με δεξιότητες επιχειρηματικότητας, όπως το πρόγραμμα DigCompEdu (Digital Competence of Educators) τής Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών, στο πλαίσιο του οποίου οι μαθητές παρακολούθησαν, μάλιστα, και μια επίδειξη για τα Social Robotics.

DigCompEdu
Περισσότερα σχετικά με το πρόγραμμα εδώ

Το Αρσάκειο Λύκειο Πατρών συντονιστής τού προγράμματος SELFIE στην Ελλάδα!


Το Κοινό Κέντρο Ερευνών τής Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατόπιν σχετικού αιτήματος τού Σχολείου μας,όρισε το Αρσάκειο Λύκειο Πατρών εκ των συντονιστών τής υλοποίησης τού προγράμματος SELFIE στην Ελλάδα για τη διάχυση του εργαλείου στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Η ανάληψη τέτοιων πρωτοβουλιών από τα Αρσάκεια Σχολεία και η συμμετοχή των μαθητών μας σε αυτά τα προγράμματα ουσιαστικά αποσκοπούν στην ενίσχυση της προσπάθειας των Σχολείων μας προς την κατεύθυνση τής ψηφιακής εκπαίδευσης, που αποτελεί βασικό αίτημα τής σύγχρονης εκπαιδευτικής πολιτικής και προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ήδη τα Αρσάκεια Σχολεία έχουν μπει δυναμικά στην αξιοποίηση ψηφιακού υλικού για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες με την ψηφιακή πλατφόρμα e-arsakeio που έχουν δημιουργήσει. Πρόκειται για μια πλατφόρμα όπου αναρτάται εκπαιδευτικό υλικό για μαθητές όλων των βαθμίδων αλλά και υποστηρικτικό υλικό για τους διδάσκοντες. Το υλικό αυτό περιλαμβάνει παρουσιάσεις μαθημάτων, φύλλα εργασίας, διαδραστικές ασκήσεις και πολυμεσικές εφαρμογές, όπως εκπαιδευτικά βίντεο και προσομοιώσεις.
Το ψηφιακό αυτό εργαλείο προσφέρεται όχι μόνο για τη μελέτη, εξάσκηση και εμπέδωση τής διδαγμένης ύλης αλλά με διαδραστικές ασκήσεις προσφέρει και τη δυνατότητα σε κάθε μαθητή να εξασκηθεί στην αυτοαξιολόγηση, η οποία αποτελεί σημαντική παράμετρο τής εκπαιδευτικής διαδικασίας και τής ψηφιακής μάθησης.


Εντυπώσεις των μαθητών από το θερινό σχολείο και το πρόγραμμα SELFIE


0008

"Το SELFIE είναι ένα ερευνητικό εργαλείο που βοηθάει το σχολείο να βελτιώσει τις ψηφιακές δεξιότητες των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Όσα ακούσαμε και είδαμε θα μείνουν χαραγμένα μέσα μας για πάντα."

Ν. Κολοκυθοπούλου

"Όλοι είμαστε πολύ χαρούμενοι. Προσωπικά ενδιαφέρομαι για τον προγραμματισμό και σε αυτό το θερινό σχολείο είδα ορισμένες εφαρμογές του στη στατιστική ανάλυση και τη ρομποτική. Επίσης, μου έκανε μεγάλη εντύπωση που όλοι μαζί, Έλληνες και ξένοι επιστήμονες, συνεργάζονται σαν μια οικογένεια."
Α. Μαρούδας

"Το θερινό σχολείο στο JRC ήταν για εμένα μια αποκάλυψη. Πραγματικά δεν περίμενα ότι υπάρχουν τόσο σπουδαίοι Έλληνες επιστήμονες σε ένα τόσο μακρινό από τη χώρα μας τόπο."
Δ. Τζαγκαρούλη

"Τη νέα σχολική χρονιά θα βρίσκομαι στη Γ΄Λυκείου και άθελα μου σκέφτηκα ότι θα ήθελα να εργαστώ και εγώ εδώ στη Σεβίλλη ή σε κάποιο άλλο από τα ερευνητικά κέντρα JRC στην Ιταλία ή στη Γερμανία. Οι επιστήμονες που γνώρισα θα είναι για εμένα πρότυπα ζωής".
Β. Παναγόπουλος

"Ήταν μια φανταστική εμπειρία και πραγματικά θα ήθελα να επισκεφτώ ξανά ένα από τα ερευνητικά κέντρα JRC για να γνωρίσω και άλλους επιστήμονες. Δεν ήξερα τι ακριβώς σημαίνει έρευνα, όμως μετά από αυτό το θερινό σχολείο νομίζω πως κατάλαβα."
Π. Μωραϊτης

"Όταν ήρθαμε στο JRC στη Σεβίλλη δε γνωρίζαμε ακριβώς τι θα συναντήσουμε, τι θα κάνουμε. Όμως είναι πάντα καλό να δοκιμάζεις νέες εμπειρίες, να μη φοβάσαι και να εμπιστεύεσαι το σχολείο, που είναι το δεύτερό μας σπίτι."
Δ. Πυλαρινού

0007