Εκτύπωση
«Στης ιδέας τα κάστρα το Αρσάκειο πάντα
θα σκορπίζει σαν άστρα της Ελλάδος το φως…..»

Μια ξεχωριστή επίσκεψη πραγματοποίησαν οι μαθητές της Στ΄ τάξης  τού Γ΄ Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου Ψυχικού την Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Αρσάκειο Μέγαρο, να ξεναγηθούν στους χώρους του και να θαυμάσουν την αρχιτεκτονική του κτηρίου, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 180 χρόνια προσφοράς στην Παιδεία της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.

Στόχος της επίσκεψης ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές την ιστορία του σχολείου στο οποίο φοιτούν ξεκινώντας από τη θεμελίωση του μεγάλου Παρθεναγωγείου το 1849, όπου στεγάστηκε στο Αρσάκειο Μέγαρο. Το κτήριο αποτελεί ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό κόσμημα της Αθήνας. Είναι έργο του μεγάλου αρχιτέκτονα  Λύσανδρου Καυταντζόγλου και χρηματοδοτήθηκε από τον αείμνηστο ευεργέτη Απόστολο Αρσάκη.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι μαθητές ξεναγήθηκαν από την υπεύθυνη των πολιτιστικών προγραμμάτων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας κ. Καλλιόπη Λαμπρινουδάκη στις πτέρυγες του Μεγάρου, όπου σήμερα στεγάζεται το Συμβούλιο της Επικρατείας. Στην αίθουσα Ολομέλειας του Δικαστηρίου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον Πρόεδρο κ. Νικόλαο Σακελλαρίου και με τους Αντιπροέδρους κ. Αθανάσιο Ράντο, Αναστάσιο Γκότση καθώς και άλλους δικαστικούς λειτουργούς. Έκδηλο ήταν το ενδιαφέρον των μαθητών σχετικά με τον θεσμό της Δικαιοσύνης, τη συγκρότηση και την οργάνωση του Δικαστηρίου.  Ο Πρόεδρος κ. Νικόλαος Σακελλαρίου προσέφερε αναμνηστική πλακέτα των 75 χρόνων λειτουργίας του Συμβουλίου της Επικρατείας στη Διευθύντρια του Σχολείου κ. Στυλιανή Μέλλιου.

Μετά την ξενάγησή τους οι μαθήτριες του Σχολείου μας ντυμένες με την πρώτη στολή των Αρσακειάδων, ζωντάνεψαν στιγμές από τη σχολική ζωή των οικότροφων Αρσακειάδων αποτυπώνοντας τον ενθουσιασμό με τον οποίο η ελληνική κοινωνία του 1849 είχε αγκαλιάσει το Αρσάκειο Σχολείο.

Οι μαθητές μας, μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν στην επιβλητική τελετή που έγινε για τα εγκαίνια του πρώτου Αρσακείου. Γύρω από τη νεαρή Βασίλισσα Αμαλία, που ήταν επίτιμη Πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, πολλοί από τους πιο σημαντικούς στρατηγούς του Εικοσιένα με τις φουστανέλες τους παρευρίσκονταν στην ιστορική γιορτή που έγινε τότε, με πρωταγωνίστριες τις πρώτες μαθήτριες του Παρθεναγωγείου, που σαν ένα «ζωντανό μπουκέτο» κοσμούσαν τις μεγαλοπρεπείς αίθουσές του.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Ύμνο του Αρσακείου, δίνοντας το αισιόδοξο μήνυμα ότι τα Αρσάκεια Σχολεία 180 χρόνια μετά συνεχίζουν το όραμα της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και αποτελούν φωτεινό παράδειγμα παιδείας και πολιτισμού, παρέχοντας στους μαθητές τους όχι μόνο υψηλή μόρφωση, αλλά και ηθική και κοινωνική αγωγή μεταλαμπαδεύοντας το φως της γνώσης και της αρετής στις νεότερες γενιές που διασφαλίζουν για το Αρσάκειο Σχολείο ένα κραταιό μέλλον αντάξιο του ένδοξου παρελθόντος του.