Εκτύπωση
Επίσκεψη στο Αρσάκειο Τιράνων ενέταξε στο πρόγραμμα του ο Πρόεδρος τής Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας κατά το επίσημο διήμερο ταξίδι του στην Αλβανία. Στα πρόσωπα τής αντιπροσωπίας που τον συνόδευσαν συμπεριέλαβε και τον Πρόεδρο τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας καθηγητή κ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη.
Ο Πρόεδρος τής Δημοκρατίας επισκέφθηκε το Σχολείο τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013. Προηγήθηκε επίσκεψη τού Προέδρου τής Φιλεκπαιδευτικής, ο οποίος κατά την πολύωρη παραμονή του στον χώρο τού Σχολείου παρακολούθησε τη διδασκαλία τής ελληνικής γλώσσας σε τάξεις τού Δημοτικού και τού Γυμνασίου και συνομίλησε με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Στη συνέχεια περιηγήθηκε τους χώρους μαζί με τον Διευθυντή τού Σχολείου Τιράνων κ. Νικόλαο Φραντζή, επισκέφθηκε το Νηπιαγωγείο, την αίθουσα υπολογιστών, την ανακαινισμένη Βιβλιοθήκη, τα εργαστήρια Φυσικής και Χημείας. Ακόμη ενημερώθηκε για την εγκατάσταση τριών (3) διαδραστικών πινάκων σε ισάριθμες αίθουσες διδασκαλίας, οι οποίοι έχουν ήδη ξεκινήσει να χρησιμοποιούνται από τους εκπαιδευτικούς. Τέλος ο κ. Μπαμπινιώτης ευχαρίστησε τον Διευθυντή κ. Φραντζή για τo λειτούργημα που ασκεί και συνεχάρη τους εκπαιδευτικούς για το διδακτικό τους έργο. Όπως είπε «Οι εκπαιδευτικοί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο παράγοντα είναι εκείνοι που έχουν συμβάλει στο να είναι σήμερα, μετά από 15 χρόνια, το Αρσάκειο Τιράνων ένα από τα καλύτερα σχολεία τής Αλβανίας». Αναφερόμενος στην πορεία τού Σχολείου δήλωσε ιδιαίτερα αισιόδοξος για το μέλλον, εφόσον το Αρσάκειο είναι ένα δίγλωσσο σχολείο και έτσι αγκαλιάζει τους δύο πολιτισμούς, ελληνικό και αλβανικό.
Το απόγευμα ο κ. Μπαμπινιώτης υποδέχθηκε στο Αρσάκειο τον Πρόεδρο τής Ελληνικής Δημοκρατίας και τον ξενάγησε στο Σχολείο. Επισκέφθηκαν τις σχολικές αίθουσες, όπου συνομίλησαν με μαθητές και εκπαιδευτικούς. Μετά την ξενάγηση οι επίσημοι πέρασαν στον χώρο εκδηλώσεων, όπου ο Πρόεδρος τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, σε μία σύντομη αλλά περιεκτική ομιλία, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο τής Δημοκρατίας για την παρουσία του στο Αρσάκειο Τιράνων. Ο κ. Παπούλιας, τόνισε ο κ. Μπαμπινιώτης, ήταν εκείνος που ως Υπουργός Εξωτερικών το 1995 τού είχε προτείνει την ίδρυση ενός σχολείου που θα τιμούσε με τον καλύτερο τρόπο τον ιδρυτή τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, Απόστολο Αρσάκη. Το όραμά του υλοποιήθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο Σχολείο αυτό, που, ως δίγλωσσο και επιπλέον με την άριστη διδασκαλία τής αγγλικής γλώσσας, δίνει στους μαθητές και τις μαθήτριές του ένα από τα πιο πολύτιμα εφόδια σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία: αυτό τής γλωσσομάθειας.
Στη συνέχεια η χορωδία, με σολίστ τους μαθητές Κλέα Μπεκίραϊ και Στίβι Ούσε, απέδωσε ένα ελληνικό και ένα αλβανικό τραγούδι, ενώ οι μαθήτριες Χριστίνα Παναγιώτη και Αθηνά Πρίφτη απήγγειλαν ποιήματα των Κ. Καβάφη και Migjeni αντίστοιχα.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον χαιρετισμό τού Προέδρου τής Δημοκρατίας, ο οποίος συγκινημένος μίλησε για το παιδευτικό έργο τού Αρσακείου Τιράνων. Τόνισε πως κάθε παιδί αξίζει το καλύτερο και το σχολείο αυτό πράγματι παρέχει το καλύτερο από μορφωτικής απόψεως. Ο κ. Παπούλιας ευχαρίστησε και έδωσε συγχαρητήρια στον κ. Μπαμπινιώτη για την ίδρυση τού Σχολείου, ενώ συνεχάρη τον Διευθυντή κ. Ν. Φραντζή και το εκπαιδευτικό προσωπικό για το εκπαιδευτικό τους έργο.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τους εθνικούς ύμνους τής Ελλάδας και τής Αλβανίας.
Παρέστησαν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος, η υπουργός Παιδείας τής Αλβανίας κ. Lindita Nikolla, ο υπουργός Παιδείας τής Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού κ. Κυριάκος Γεροντόπουλος. Παρευρέθη ακόμη ο Έλληνας πρέσβης στα Τίρανα κ. Λεωνίδας Ροκανάς με τη σύζυγό του. Κατά την επίσκεψή του στο Αρσάκειο τον Πρόεδρο τής Δημοκρατίας συνόδευσαν επίσης ο πρέσβης κ. Κωνσταντίνος Γεωργίου, γενικός γραμματέας τής Προεδρίας τής Δημοκρατίας, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων τού Υπουργείου Εξωτερικών κ. Παναγιώτης Μίχαλος και ο διευθυντής τού διπλωματικού του γραφείου κ. Γεώργιος Πουκαμισάς.