Εκτύπωση

Τη θέση στον Διεθνή Διαγωνισμό «Playing Medea / Παίζοντας Μήδεια» μεταξύ των σχολείων που διαγωνίστηκαν στην Ελλάδα κατέκτησαν οι μαθητές τής Β΄ τάξης τού Αρσακείου Λυκείου ΙωαννίνωνΟι μαθητές τού Αρσακείου επέλεξαν το Α΄ Στάσιμο (στίχοι 410-445) από τη «Μήδεια» τού Ευριπίδη και προχώρησαν σε μια εξ ολοκλήρου πρωτότυπη διασκευή του, με σαφείς επιδράσεις από τη ρητορική τέχνη.


medea ioa


Αφού πειραματίστηκαν σε διαφορετικές ερμηνευτικές προσεγγίσεις και μοτίβα παρουσίασης, κατέθεσαν τη δική τους ιδιαίτερη σκηνοθετική πρόταση, επιδιώκοντας μια σύγχρονη ανάγνωση τού θέματος τής τραγωδίας. 
Απώτερος στόχος ήταν οι μαθητές να συλλάβουν και να κατανοήσουν σε βάθος τη διαχρονικότητα ζητημάτων όπως είναι η θέση τής γυναίκας, η αλληλεπίδραση των δύο φύλων και οι σχέσεις εξουσίας ή υποταγής που αναπτύσσονται μεταξύ τους, επιδιώκοντας εκτός των άλλων τη σύγκριση με τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Ο διαγωνισμός συνδιοργανώθηκε από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών τού Πανεπιστημίου Harvard, την αγγλική θεατρική ομάδα Out of Chaos και το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών τού Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. (Ας σημειωθεί ότι η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία έχει υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με το CHS-Harvard, για την οποία μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ. )

Κατά την περίοδο τής καραντίνας, η θεατρική ομάδα τού Λονδίνου «Out of Chaos» προσκάλεσε νέους, μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου και φοιτητές Θεατρικών Σπουδών από την Ελλάδα, να πειραματιστούν, να παίξουν (ή να απαγγείλουν) σκηνές από την τραγωδία «Μήδεια» τού Ευριπίδη και να τις αποστείλουν βιντεοσκοπημένες, στο πλαίσιο τής πρωτοβουλίας να απαγγελθούν διαδικτυακά αρχαίες τραγωδίες με ηθοποιούς από ολόκληρο τον κόσμο. Η σειρά ονομάζεται «Διαβάζοντας Αρχαία Τραγωδία Διαδικτυακά» (Reading Greek Tragedy Online) και πραγματοποιήθηκε με σκηνικές αναγνώσεις διαφορετικών τραγωδιών την τελευταία Τετάρτη κάθε μήνα μέχρι το τέλος τού 2020.

Συγχαρητήρια στους μαθητές Ιωάννα Αραμπατζή, Μιχαήλ Βέργο, Κωνσταντίνο Ηλία, Αρχοντία Μαρούλη, Αλίκη Μαρτίνη, Μαρία Ντανίκα, Λυδία Σγουρίδη και Μαριλένα Φωτέλη και στους εκπαιδευτικούς κ. Αντώνη Καναβούρα, Παύλο Μαυρόγιαννη, Χρηστίνα Πλακούτση και Μιλτιάδη Σγουρίδη που τους καθοδήγησαν! 

Δείτε το βραβευμένο βίντεο εδώ. 


Στον ίδιο διαγωνισμό έλαβε μέρος και η μαθήτρια τής Β΄1 τάξης τού Β΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού Μαριέλενα Γυφτοπούλου. Με τη σκηνοθετική καθοδήγηση τής θεατρολόγου κ. Έλενας Κορρέ η μαθήτρια υποδύθηκε τη Μήδεια σε επιλεγμένους από την ομώνυμη τραγωδία μονολόγους. Μπορείτε να δείτε το σχετικό βίντεο που δημιούργησε η μαθήτρια πατώντας εδώ.

medea blykps

Η κριτική επιτροπή με επιστολή της συνεχάρη τη μαθήτρια για τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό, για την αφοσίωσή της στην τέχνη και τις ικανότητές της στη δημιουργία βίντεο. Ευχαριστήριες επιστολές δέχθηκαν επίσης η διευθύντρια κ. Παππά και η θεατρολόγος κ. Κορρέ για τη στήριξη προς τη μαθήτρια σε μια εξωσχολική δραστηριότητα που προωθεί την τέχνη.

medea1