Εκτύπωση

Με αφορμή τη Διεθνή ημέρα των Μουσείων (18 Μαΐου) το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας των Αρσακείων Ψυχικού παρουσιάζει ένα εντυπωσιακό έκθεμά του: τον κροκόδειλο του Νείλου!

Η υπεύθυνη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας κ. Φανή Τριπολιτσιώτου, γεωλόγος, μας τον παρουσιάζει:

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Σχολείου μας είναι ο κροκόδειλος. Ανήκει στο είδος Crocodylus niloticus κοινώς "κροκόδειλος του Νείλου" (Crocodylus niloticus). Είναι ο πιο γνωστός από όλα τα άλλα είδη κροκοδείλων. Σήμερα σπάνια τον συναντάει κανείς στην περιοχή του Νείλου! Πιο συχνά συναντάται σε ποτάμια στην υποσαχάρια Αφρική από την Αιθιοπία έως τη Νότια Αφρική.

Το μήκος του φτάνει τα 5 μέτρα και το βάρος του τα 1.000 κιλά. Τρέφεται με ζώα μικρά, που τα πιάνει όταν πλησιάζουν τις όχθες των ποταμών για να πιουν νερό ή όταν, για οποιοδήποτε λόγο, πέσουν στο νερό. Γεννά στην άμμο μέχρι 30 αβγά που επωάζονται από τη ζέστη της άμμου και όχι από τον ίδιο.

crocodilus 2

Εντυπωσιακό είναι πως ο κροκόδειλος ως είδος συναντάται στη Γη από τον Μεσοζωικό αιώνα. Επέζησε από την εξαφάνιση της Κρητιδικής περιόδου πριν από 65 εκ. χρόνια και κινδυνεύει να εξαφανιστεί στις μέρες μας εξαιτίας τού κυνηγιού για το δέρμα του και εξαιτίας της υποβάθμισης των οικοσυστημάτων στα οποία ζει.

(Στην βιτρίνα του Μουσείου μας όπου φυλάσσεται ο κροκόδειλος του Νείλου, εκτίθεται επίσης ένα μικρό κροκοδειλάκι του ίδιου είδους, και ένα μικρό ερπετό της οικογένειας των αλιγατόρων).


Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας των Αρσακείων Ψυχικού εδώ.


Γνωρίστε τα Μουσεία των Αρσακείων εδώ.

crocodilus 3