Εκτύπωση

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα των Μουσείων (18 Μαΐου) το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας των Αρσακείων Ψυχικού παρουσιάζει ένα εντυπωσιακό έκθεμά του: τον κροκόδειλο τού Νείλου!

Η υπεύθυνη τού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας κ. Φανή Τριπολιτσιώτου, γεωλόγος, τον παρουσιάζει:

"Ένα από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα τού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας τού Σχολείου μας είναι ο κροκόδειλος. Ανήκει στο είδος Crocodylus niloticus κοινώς "κροκόδειλος τού Νείλου". Είναι ο πιο γνωστός από όλα τα άλλα είδη κροκοδείλων. Σήμερα σπάνια τον συναντάει κανείς στην περιοχή τού Νείλου! Πιο συχνά συναντάται σε ποτάμια στην υποσαχάρια Αφρική από την Αιθιοπία έως τη Νότια Αφρική.

Το μήκος του φτάνει τα 5 μέτρα και το βάρος του τα 1.000 κιλά. Τρέφεται με ζώα μικρά, που τα πιάνει όταν πλησιάζουν τις όχθες των ποταμών για να πιουν νερό, ή όταν, για οποιοδήποτε λόγο, πέσουν στο νερό. Γεννά στην άμμο μέχρι 30 αβγά, που επωάζονται από τη ζέστη τής άμμου και όχι από τον ίδιο.

crocodilus 2

Εντυπωσιακό είναι πως ο κροκόδειλος ως είδος συναντάται στη Γη από τον Μεσοζωικό αιώνα. Επέζησε από την εξαφάνιση τής Κρητιδικής περιόδου πριν από 65 εκ. χρόνια και κινδυνεύει να εξαφανιστεί στις μέρες μας εξαιτίας τού κυνηγιού για το δέρμα του και τής υποβάθμισης των οικοσυστημάτων στα οποία ζει.

Στη βιτρίνα τού Μουσείου τής Φ.Ε. όπου φυλάσσεται ο κροκόδειλος τού Νείλου εκτίθεται επίσης ένα μικρό κροκοδειλάκι τού ίδιου είδου και ένα μικρό ερπετό τής οικογένειας των αλιγατόρων".


Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας των Αρσακείων Ψυχικού εδώ.


Γνωρίστε τα Μουσεία των Αρσακείων εδώ.

crocodilus 3