Εκτύπωση
Με ενθουσιασμό και επιτυχία ολοκλήρωσαν τα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Δημοτικά Σχολεία το εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιχειρηματικότητας JA More than Money / Ξοδεύοντας Έξυπνα στο τρέχον σχολικό έτος 2014-2015. Το πρόγραμμα αυτό, το διοργανώνει το ΣΕΝ (Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων) / Junior Achievement Greece www.senja.gr  σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.

Το πρόγραμμα JA More than Money / Ξοδεύοντας Έξυπνα υλοποιήθηκε κατά το χρονικό διάστημα Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2014 και το παρακολούθησαν μαθητές της  Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε σε 6 διδακτικές ενότητες οι οποίες εκτυλίχτηκαν μέσα στη σχολική τάξη με την εθελοντική υποστήριξη ενός εκπαιδευμένου-επιχειρηματικού στελέχους από τον παγκόσμιο χορηγό του προγράμματος την Τράπεζα HSBC, πάντα σε συνεργασία με τον δάσκαλο. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε σε 3 διδακτικά 2ωρα.

Τι έμαθαν οι μικροί μας εκκολαπτόμενοι επιχειρηματίες σε αυτές τις 6 διδακτικές ενότητες παίζοντας δύο διαδραστικά επιτραπέζια παιχνίδια.

A’ ενότητα: «Χρήματα στην Τράπεζα». Οι μαθητές έμαθαν τι σημαίνει τραπεζικός λογαριασμός. Μέσα από το δημιουργικό παιχνίδι «Community Game» κατανόησαν καλύτερα τον ρόλο και τη σημασία του χρήματος στην κοινωνία.

Β’ ενότητα: «Η Αίσθηση της Αξίας». Οι μαθητές βρήκαν ιδέες για επιχειρήσεις ή επαγγέλματα που θα τους άρεσε να κάνουν προκειμένου να κερδίσουν χρήματα. Συνέχισαν να παίζουν το παιχνίδι «Community Game» για να κατανοήσουν καλύτερα τον ρόλο των χρημάτων στη ζωή.

Γ’ ενότητα: «Παιχνίδι Ισορροπιών». Οι μαθητές έμαθαν να αναγνωρίζουν τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά τους συνδέοντάς τα με πιθανά μελλοντικά επαγγέλματα. Έτσι δουλεύοντας σε ομάδες, ήρθαν σε επαφή με ζητήματα σχετικά με την έρευνα αγοράς και έπαιξαν τον τελευταίο γύρο του παιχνιδιού.

Δ’ ενότητα: «Χτίζοντας μια Επιχείρηση». Οι μαθητές εξερεύνησαν τις επαγγελματικές τους δεξιότητες και τους κλάδους των διαφορετικών επιχειρήσεων. Αναγνώρισαν τα βασικά βήματα έναρξης και λειτουργίας μιας μικρής επιχείρησης.

Ε’ ενότητα: «Έξυπνος Καταναλωτής». Οι μαθητές  συνέχισαν να εξασκούνται αποταμιεύοντας και ξοδεύοντας σαν επιχειρηματικές ομάδες. Μέσω του παιχνιδιού, πέρασε στα παιδιά η φιλοσοφία να κάνουν έξυπνες καταναλωτικές κινήσεις. Δούλεψαν σε ομάδες προκειμένου να παίξουν τον 1ο  γύρο του «Business Game».

Στ’ ενότητα: «Υπεύθυνη Επιχείρηση». Οι μαθητές έμαθαν τι σημαίνει δυσφήμηση καθώς και τη σημαντικότητα των ηθικών επιχειρηματικών πρακτικών. Τα παιδιά ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα παίζοντας το 2ο και τελευταίο γύρο του «Business Game».

Και όλα αυτά τα έμαθαν παίζοντας και γελώντας!

Στόχος:

Οι μικροί επίδοξοι μελλοντικοί επιχειρηματίες να μάθουν:

1)     Να εξασκούν την κριτική τους σκέψη

2)     Να λαμβάνουν αποφάσεις

3)     Να εργάζονται ομαδικά

4)     Να επιλύουν προβλήματα

5)     Να πλουτίζουν το λεξιλόγιό τους, και

6)     Να αναδύουν την καινοτόμο σκέψη και τη δημιουργικότητά τους

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με επιτυχία! Γέμισε το μυαλουδάκι των παιδιών μας με γνώση και την καρδούλα τους με χαρά και ενθουσιασμό να συνεχίσουν την πορεία τους στην επιχειρηματική εκπαίδευση και σε επόμενες σχολικές βαθμίδες.

Επιμέλεια Προγράμματος:

Αγγελική Ζήση (Νομικός)
National Trainer στα Προγράμματα Επιχειρηματικότητας του Junior Achievement
Υπεύθυνη Προγραμμάτων Επιχειρηματικότητας των Αρσακείων Σχολείων