Εκτύπωση

Ο Απογευματινός Μουσικός Όμιλος των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού έκλεισε τις φετινές του δραστηριότητες με μια ιδιαίτερη εκδήλωση εις μνήμην τού μεγάλου εθνικού ευεργέτη και στυλοβάτη τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Απόστολου Αρσάκη, από τον θάνατο τού οποίου συμπληρώθηκαν 140 χρόνια.

Οι μαθητές τής Χορωδίας Γυμνασίων-Λυκείων των Σχολείων, που δημιουργήθηκε και λειτουργεί στο πλαίσιο τού Ομίλου, προετοίμασε συναυλία με σχετικό περιεχόμενο και πολύ απαιτητικά κομμάτια με την καθοδήγηση των τριών υπευθύνων της: των καθηγητριών Μουσικής κ. Κωνσταντίνας Γύφτουλα και Μαρικίτας Μιχαλοπούλου και τού φιλολόγου κ. Ευάγγελου Κατσιναβάκη. Σε συνδυασμό με το μουσικό πρόγραμμα, ο κ. Κατσιναβάκης, ο οποίος έχει αναλάβει το έργο τής ψηφιοποίησης τού Αρχείου τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, δημιούργησε επί πλέον μια ηλεκτρονική παρουσίαση σε μορφή powerpoint για τον Απόστολο Αρσάκη και την τεράστια προσφορά του όχι μόνο στη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία αλλά στη νεοελληνική εκπαίδευση εν γένει, αντλώντας πληροφορίες και οπτικό υλικό από την αρχειακή βάση δεδομένων, την οποία έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει. Επιμελήθηκε επίσης την πρόσκληση, το πρόγραμμα και την αφίσα τής συναυλίας, η οποία βασίστηκε σε ζωγραφικό έργο τού Κωνσταντίνου Δάμη, μαθητή τού Αρσακείου Γενικού Λυκείου Ψυχικού.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού το Σάββατο 16 Μαΐου 2015, στις 8.00 μ.μ., παρουσία τού Προέδρου τής Φ.Ε. καθηγητή Γλωσσολογίας και τ. Πρύτανη τού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεωργίου Μπαμπινιώτη, τού Γενικού Γραμματέα τής Φ.Ε. καθηγητή Ψυχολογίας τού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννη Παρασκευόπουλου, πολλών μελών τού Δ.Σ. τής Φ.Ε., τής Επόπτριας των Σχολείων τής Φ.Ε. κ. Βασιλικής Παπαπέτρου-Μουρσελά, διευθυντών και μεγάλου αριθμού εκπαιδευτικών των Σχολείων Ψυχικού και Εκάλης, πολυάριθμων μαθητών και γονέων αλλά και πλήθους άλλου κόσμου.
Μετά από την προσφώνηση τής κ. Ελένης Αγγελοπούλου, υπεύθυνης για τη λειτουργία των Απογευματινών Ομίλων των Σχολείων, ξεκίνησε η προβολή τής ηλεκτρονικής παρουσίασης. Ταυτόχρονη μαγνητοφωνημένη αφήγηση σκιαγράφησε την προσωπικότητα τού Αρσάκη, περιέγραψε τις δωρεές του προς τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, ανέλυσε την τεράστια σημασία τους για τη νεοελληνική εκπαίδευση εν γένει αλλά και την προέκτασή τους στη διαχείριση εθνικών θεμάτων υψίστης σημασίας, που προωθούνται μέσω της Παιδείας, απαρίθμησε τις εκδηλώσεις τιμής με τις οποίες η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία αλλά και το ελληνικό κράτος εξεδήλωσαν την ευγνωμοσύνη τους προς το μεγάλο εθνικό ευεργέτη. Η αφήγηση ολοκληρώθηκε με μια τελική αποτίμηση τού ανδρός και τής προσφοράς του μέσω κειμένων τού καθηγητή Θεολογίας τού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλους τού Δ.Σ. τής Φ.Ε. κατά το δεύτερο μισό τού 19ου αιώνα Κωνσταντίνου Κοντογόνη και τού νυν Προέδρου της καθηγητή κ. Γεωργίου Μπαμπινιώτη. Τη μαγνητοφωνημένη αφήγηση πλαισίωναν οπτικά ντοκουμέντα: φωτογραφίες, σκίτσα, ζωγραφικοί πίνακες και γλυπτά τού Αρσάκη, αρχιτεκτονικά σχέδια, λιθογραφίες και παλιές και σύγχρονες φωτογραφίες τού Αρσακείου Μεγάρου, φωτογραφίες κειμηλίων, τού παρασήμου με το οποίο το ελληνικό κράτος τίμησε τον Απόστολο Αρσάκη κ.ά. Σε κατάλληλα σημεία τής προβολής και τής αφήγησης παρεμβαλλόταν η Χορωδία, η οποία, υπό τη διαδοχική διεύθυνση των υπευθύνων τού Ομίλου και με σολίστ μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων, εκτελούσε ένα προς ένα τα ιδιαιτέρως απαιτητικά κομμάτια τού μουσικού προγράμματος τής εκδήλωσης. Ταυτόχρονα προβάλλονταν τα λόγια κάθε κομματιού με την ελληνική τους μετάφραση, όπου χρειαζόταν, και αφού, πριν από την έναρξη τής εκτέλεσής του, είχαν δοθεί μαγνητοφωνημένες πληροφορίες γι’ αυτό και για τον συνθέτη του. Συγκεκριμένα εκτελέστηκαν τα εξής μουσικά έργα:

1.        Μάνου Χατζιδάκι (1925-1994): Νυχτερινός άγγελος

2.        Karl Ferdinand Kirms (1824-1854): Kleines Requiem

         Μέρη: 1. Requiem, 2. Dies irae, 3. Hostias, 4. Sanctus, 5. Benedictus, 6. Agnus Dei

3.        Bruno Coulais (1954): In memoriam    

4.        Gregorio Allegri(1582-1652): Miserere mei, Deus      

5.        Μετά των αγίων. Βυζαντινός ύμνος (ήχος πλ. τού Δ΄). Τροπική εναρμόνιση: Ευάγγελος   Κατσιναβάκης

6.        WolfgangAmadeusMozart (1756-1791): Lacrimosa(από το έργο του Requiem)

7.        Δημήτρης Παπαποστόλου (1943): Αιωνία η μνήμη.

Προβολή και συναυλία αλληλοσυμπληρώθηκαν και έδεσαν υπέροχα. Η καλαίσθητη, ενδιαφέρουσα και πλήρως τεκμηριωμένη παρουσίαση και αποτίμηση τής προσωπικότητας και τού έργου τού Αρσάκη αφ’ ενός πλαισίωσε τέλεια αφ’ ετέρου διανθίστηκε και εμπλουτίστηκε ιδανικά από την εξαιρετική συναυλία. Η απόδοση τής Χορωδίας και των σολίστ μαθητών κινήθηκε σε επίπεδο που ουδεμία σχέση είχε με το σύνηθες των σχολικών χορωδιών, όντως εντυπωσίασε και προκάλεσε το ενθουσιώδες χειροκρότημα τού κοινού. Κι όλα αυτά μέσα σε μια ατμόσφαιρα ιδιαίτερα υποβλητική, με όλα τα φώτα σβηστά και τις εικόνες της προβολής να δεσπόζουν στην οθόνη, ενώ ένας μοναδικός προβολέας άναβε και φώτιζε τη Χορωδία για όση ώρα ερμήνευε κάθε κομμάτι τού μουσικού προγράμματος.
Διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων, ο Πρόεδρος τής Φ.Ε. έλαβε τον λόγο μετά το πέρας τής συναυλίας και δήλωσε ότι η όλη εκδήλωση ήταν τόσο όμορφη και συγκινητική, που όλοι ευχόντουσαν να μην τελειώσει. Συνεχάρη θερμά τους μαθητές, καλώντας το κοινό να τους χαρίσει ακόμη ένα ενθουσιώδες χειροκρότημα, καθώς και τους τρεις οργανωτές καθηγητές, και εξεθείασε την ποιότητα τής εκδήλωσης, την οποία χαρακτήρισε αντάξια τού ονόματος των Αρσακείων Σχολείων και τού επιπέδου τής Παιδείας που προσφέρουν. Τέλος, συμπλήρωσε την εικόνα τού Απόστολου Αρσάκη με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πληροφορίες και λεπτομέρειες από τη ζωή και το έργο του, τις οποίες το κοινό παρακολούθησε με μεγάλη προσοχή.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι εξής μαθητές:

1. Χορωδία Γυμνασίων – Λυκείων των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού:

Soprani: Παναγιώτα Διαμαντοπούλου, Αναστασία Γεωργιάδου, Μαρία Καραδήμου, Νικόλ Καραδήμου, Στέλλα Κορφιά, Αλεξία Κουμπέτσου, Ηλιάνα Κωνσταντοπούλου, Μαρία Μαραγκού, Μαριτίνα Μαρούλη, Αλίσια Μπατρίνου, Κατερίνα Μπατρίνου, Μάιρα Παναγιώτου, Αλεξάνδρα Σαράφογλου, Μαρία Σιδερή, Ίλια Σταμπόλη, Αιμιλία Τάγκα, Μόρφω Ψύρρα

Alti: Λυδία Βίντση, Ελένη Γεωργακοπούλου, Δάφνη Καπνίδη, Ναταλία Κλαδά, Νάντια Κούγια, Μαριλένα Μπάκα, Τάνια Παπαευθυμίου, Πηνελόπη Περδικάρη, Σταυρίνα Πολυχρόνη, Μαρία Τράπαλη

Tenori: Δαμιανός Ζερβάνος, Θοδωρής Πάνας, Ολυμπία Σκουμπρή, Περικλής Χαντζόπουλος, Δωράνθη Χαραλαμπίδη

Bassi: Ηλίας Δημάκης, Μιχάλης Θεοδώρου, Σπύρος Καλοσπύρος, Σάββας Παπαευαγγέλου, Γρηγόρης Ψαρουδάκης

2. Σολίστ: Δαμιανός Ζερβάνος, Ναταλία Κλαδά, Ίλια Σταμπόλη, Γρηγόρης Ψαρουδάκης, Μόρφω Ψύρρα

3. Κρουστά: Μανώλης Σκούρης

Στην επιτυχία τής συναυλία ιδιαίτερα συνέβαλαν αφ’ ενός η Επόπτρια των Σχολείων, με την άμεση ανταπόκρισή της στο αίτημα για ουσιαστική βελτίωση τής τεχνικής υποδομής τής συναυλίας, αφ’ ετέρου οι κ. Έλλη Κατσιναβάκη, γραφίστρια, που σχεδίασε την τελική μορφή τής αφίσας, Αναστασία Κατσιναβάκη, ηθοποιός, που διάβασε τα κείμενα τής ηλεκτρονικής παρουσίασης, και Αγγέλα Μεταλληνού, καθηγήτρια Γερμανικών των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού, που ανέλαβε τον χειρισμό τού υπολογιστή για την προβολή τής παρουσίασης, οι οποίες προσέφεραν τη βοήθειά τους αφιλοκερδώς.