Εκτύπωση

Οι μαθητές τής Δ΄ τάξης τού Δ΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης, που διδάσκονται τα Γαλλικά ως β΄ξένη γλώσσα, στο πλαίσιο τής διδασκαλίας τής ενότητας 2 τής μεθόδου «ABC JUNIOR 2» με τίτλο «Vive le pique-nique !”, είχαν την ευκαιρία να μάθουν για το έθιμο τής Chandeleur (τη γιορτή τής κρέπας) που γιορτάζεται στη Γαλλία στις 2 Φεβρουαρίου κι αντιστοιχεί στην Υπαπαντή τού νεογέννητου Χριστού, στην υποδοχή του στον ναό και στον εξαγνισμό τής Παναγίας.

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, σύμφωνα με τη γαλλική παράδοση, σε κάθε σπίτι αναβιώνει το έθιμο τής παρασκευής τής κρέπας. Κατά την παράδοση αυτός που φτιάχνει τις κρέπες, τη στιγμή που αναποδογυρίζει την πρώτη στο τηγάνι, κρατά ένα χρυσό νόμισμα στο αριστερό χέρι. Εάν η κρέπα αναποδογυρίσει σωστά στο τηγάνι, δεν θα χαθούν χρήματα στη διάρκεια τού καινούργιου χρόνου.Σε διάφορες περιοχές αρκεί οι κάτοικοι να φάνε τον «χρυσό δίσκο», δηλαδή την κρέπα, για να μην καταστραφεί η σοδειά τού χρόνου.
'Ετσι οι μαθητές, μέσα από ένα κείμενο και το αντίστοιχο ερωτηματολόγιο, έμαθαν τόσο για το έθιμο τής κρέπας όσο και για τα υλικά και τον τρόπο παρασκευής της.
Την επιμέλεια τής δραστηριότητας είχε η καθηγήτρια Γαλλικών κ. Γεώργα Έφη.