Οι μαθητές των Αρσακείων Σχολείων Ιωαννίνων που διδάσκονται Γαλλικά γιόρτασαν εφέτος στις 26 Σεπτεμβρίου 2014 την Ημέρα Ευρωπαϊκών Γλωσσών τρώγοντας!
Τα παιδιά από την Γ΄ τάξη τού Δημοτικού έως και τη Β΄ τάξη τού Γυμνασίου πραγματοποίησαν ένα γαστρονομικό ταξίδι στη Γαλλία, μαθαίνοντας απλά και διάσημα πιάτα τής γαλλικής κουζίνας. Έμαθαν όχι μόνο ποια είναι, αλλά και πώς οι ονομασίες τους σχετίζονται με την ελληνική γλώσσα (μαρμελάδα, ζαμπόν κ.λπ.).
Ακόμη, διαπίστωσαν πόσες πολλές λέξεις που χρησιμοποιούμε καθημερινά στη γλώσσα μας είναι δάνεια από τη Γαλλική (εκλέρ, μιλ-φέιγ, σουβέρ, κρέπα κ.λπ.). Δημιούργησαν, λοιπόν, ένα «πολυγλωσσικό γλωσσάρι» με κοινές λέξεις και στις τέσσερεις διδασκόμενες γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά). Βρήκαν κοινές φράσεις που χρησιμοποιούν οι λαοί που μιλούν αυτές τις γλώσσες και οι μαθητές τού Δημοτικού παρουσίασαν αυτές τις εργασίες τους στη γιορτή τους.
Οι μαθητές τού Γυμνασίου έπαιξαν ένα θεατρικό έργο, όπου παρίσταναν Γάλλους τουρίστες στην Ελλάδα και κατάφεραν να παραγγείλουν σε μια ελληνική ταβέρνα χωρίς να ξέρουν καθόλου Ελληνικά. Για την πραγματοποίηση των δραστηριοτήτων και των δράσεων, καθώς και για τη συγγραφή τού θεατρικού έργου οι μαθητές συμβουλεύτηκαν στο «Ετυμολογικό λεξικό» τού καθηγητή Γλωσσολογίας τού Πανεπιστημίου Αθηνών και Προέδρου τής Φ.Ε. κ. Γεωργίου Μπαμπινιώτη. Τα παιδιά δούλεψαν μέσα στην τάξη με τα λεξικά και ανακάλυψαν μόνοι τους το «ταξίδι» των λέξεων μέσα στον χώρο και τον χρόνο. Δημιούργησαν το δικό τους γλωσσάρι με δάνεια και αντιδάνεια των δύο γλωσσών (Ελληνικών - Γαλλικών) που σχετίζονται με τη γαστρονομία.
Τέλος, όλοι γεύτηκαν απολαυστικές λιχουδιές από τον γαλλικό μπουφέ που ετοίμασαν στον χώρο τού Σχολείου.