Εκτύπωση
Στη Γαλλία η περίοδος των Χριστουγέννων ξεκινά για τα παιδιά αρκετά νωρίς, αφού την 1η Δεκεμβρίου φτιάχνουν το ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης “le calendrier de l’Avent”. Χρησιμοποιώντας το, τα παιδιά μετρούν πόσες μέρες απομένουν μέχρι την ημέρα των Χριστουγέννων.
Η γιορτή τού Αγίου Νικολάου (Saint Nicolas) είναι αφιερωμένη κυρίως στα παιδιά. Είναι μια παράδοση που έρχεται από τα βάθη των χρόνων και αναβιώνει σε πολλές περιφέρειες τής Γαλλίας κάθε χρόνο στις 6 Δεκεμβρίου. Τη νύχτα τής 5ης προς την 6η Δεκεμβρίου, κατά την παράδοση, εμφανίζεται ο Άγιος Νικόλαος στα σπίτια για να φέρει δώρα και κεράσματα για τα καλά παιδιά.
Έτσι, στις 5 Δεκεμβρίου 2017, οι μαθητές τής Γ΄ τάξης, των Aρσακείων Δημοτικών Ψυχικού που διδάσκονται Γαλλικά στον απογευματινό όμιλο ανακάλυψαν το δικό τους χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο, που τους έφερε πιο κοντά στα Χριστούγεννα όπως γιορτάζονται στη Γαλλία.
Επίσης στις 12 Δεκεμβρίου, με αφορμή τη γιορτή τού Αγίου Νικολάου, οι μαθητές έμαθαν τον μύθο και τα έθιμα τής γιορτής, είδαν βίντεο, άκουσαν το τραγούδι «La légende de Saint-Nicolas», ζωγράφισαν και συμμετείχαν σε δραστηριότητες με σκοπό την εξοικείωσή τους με το σχετικό λεξιλόγιο, καθώς και με τη γαλλική κουλτούρα. Η διδακτική αυτή ώρα τελείωσε με κέρασμα, αφού ο Άγιος Νικόλαος φέρνει καραμέλες και σοκολάτες στα φρόνιμα παιδιά!
Πλησιάζοντας τα Χριστούγεννα, τις 19 Δεκεμβρίου 2017, τα παιδιά πραγματοποίησαν πρωτότυπες δραστηριότητες και έπαιξαν παιχνίδια. Στη συνέχεια, με ευχές που έγραψαν στα Γαλλικά στόλισαν χριστουγεννιάτικο δέντρο, έγραψαν γράμμα στον Άγιο Βασίλη και συμπλήρωσαν τον φάκελο με τα στοιχεία τους.
Τέλος, με την παρουσία των κηδεμόνων, οι μαθητές παρουσίασαν ένα σκετς με θέμα τα Χριστούγεννα. Επίσης, τραγούδησαν και χόρεψαν χαρούμενα χριστουγεννιάτικα τραγούδια (trois petits lutins, Noël jazz). Τέλος, μικροί και μεγάλοι δοκίμασαν τρουφάκια (truffes au chocolat) με γαλλική συνταγή, ερχόμενοι πιο κοντά στη γαλλική χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.




12005_video_sketch_DHMPS from Φιλεκπαιδευτική on Vimeo.