Εκτύπωση

Την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019 οι μαθητές τού Γαλλικού Τμήματος των Δ΄ και Στ΄ τάξεων τού απογευματινού ομίλου γιόρτασαν το γαλλικό έθιμο La Chandeleur - Γιορτή τής κρέπας με την υπεύθυνη καθηγήτριά τους κ. Χριστίνα Ευαγγελοπούλου.

Οι μαθητές, μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες, ανακάλυψαν  τη συνταγή με τα υλικά για την παρασκευή τής κρέπας στα Γαλλικά, χρησιμοποίησαν το σχετικό λεξιλόγιο, καθώς και γραμματικά φαινόμενα που είχαν διδαχθεί σε προηγούμενα μαθήματα, άκουσαν και έμαθαν ένα γαλλικό τραγούδι που σχετίζεται με το γνωστό αυτό έθιμο και, τέλος, έφτιαξαν και απόλαυσαν τη δική τους κρέπα.

Σχετικά με το έθιμο αυτό τής Γαλλίας μαθητές ενημερώθηκαν για την Υπαπαντή τού Χριστού (Chandeleur ή Fête des chandelles), που γιορτάζεται στη Γαλλία, και αναφέρεται στην υποδοχή του Χριστού στον ναό. 
Το όνομα "Chandeleur" προέρχεται από το "chandell" που σημαίνει κερί στα Γαλλικά, γι’αυτό και η γιορτή αυτή ονομάζεται και Fête des chandelles (Γιορτή των κεριών). 
Το άγιο φως των κεριών των εκκλησιών που φέρνουν οι πιστοί στο σπίτι τους, σύμφωνα με την παράδοση, τους προστατεύει και τους υπενθυμίζει ότι ο Χριστός είναι το φως τού κόσμου.

Στους Γάλλους, ωστόσο, σήμερα η Chandeleur είναι γνωστή κυρίως ως η Ημέρα τής κρέπας
Κατά την παράδοση, εάν δεν έφτιαχναν κρέπες την ημέρα αυτή δεν θα είχαν καλή σοδειά από σιτάρι.
Ενώ η κρέπα, μεταξύ άλλων, λόγω τού στρογγυλού σχήματος και τού χρώματός της, θυμίζει τον ήλιο ο οποίος επιστρέφει την Άνοιξη μετά από έναν σκοτεινό και κρύο χειμώνα...
Κάθε χρόνο λοιπόν αυτή την ημέρα, κατά την παράδοση, σε κάθε σπίτι τής Γαλλίας αναβιώνει το έθιμο τής παρασκευής τής κρέπας.