Εκτύπωση
Tο Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016 το Αρσάκειο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης συμμετείχε με 3 μαθητές στο 1st PeaceJam Slam Greece: Youth Leadership Conference (Συνέδριο Ηγεσίας Νέων), που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη από τον εκπαιδευτικό οργανισμό EIMAI (Center for Emerging Young Leaders), σε συνεργασία με το βρετανικό παράρτημα τού εκπαιδευτικού φορέα PEACEJAM (Change Starts Here).
Το PEACEJAM αποτελεί έναν παγκόσμιο οργανισμό επιμορφωτικών προγραμμάτων για τη διεθνή ειρήνη. Βασίζεται στο έργο και την καθοδήγηση 13 προσωπικοτήτων που έχουν βραβευτεί με το Νομπέλ Ειρήνης (όπως οι: Desmond Tutu, Dalai Lama, Jody Williams, Aung San Suu Kyi, Adolpho Perez, Oscar Arias, Miread Maguire, Betty Williams, κ.ά.), οι οποίοι μεταλαμπαδεύουν στους νέους το πνεύμα, την εμπειρία και τη σοφία τους, εμπνέοντάς τους τη θετική αλλαγή τού εαυτού τους.
Το PeaceJam διευκολύνει την ανάπτυξη των ηγετικών ικανοτήτων των νέων ανθρώπων, ενισχύει την αίσθηση ατομικής και συλλογικής ευθύνης σχετικά με τη διεθνή ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα και,τέλος, προωθεί τη λήψη δράσης (action plan) για την επίλυση επίκαιρων προβλημάτων.
Το θέμα τού 1ου PeaceJam Slam Ελλάδας ήταν αφιερωμένο στους πρόσφυγες και στις σχετικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι αλλά και η ανθρωπότητα αυτήν την περίοδο.
Ο τίτλος τού συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά στην αγγλική γλώσσα, ήταν “Refugees: Looking for a Place to Call Home” ("Πρόσφυγες: Ψάχνοντας έναν τόπο για να τον αποκαλέσουμε Πατρίδα").
Η επιμόρφωση πραγματοποιήθηκε μέσα από ομιλίες, συζητήσεις και διάφορες διαδραστικές μεθόδους, όπως προσομοιώσεις και βιωματικά εργαστήρια, τα οποία εξασφάλισαν την ενεργό συμμετοχή των μαθητών και την προώθηση τού διαπολιτισμικού διαλόγου.
Παράλληλα, οι συμμετέχοντες καθηγητές παρακολούθησαν επιμορφωτική ημερίδα με κεντρικό ομιλητή τον κ. Graham Golding, γενικό διευθυντή τού οργανισμού στη Βρετανία για την εφαρμογή του προγράμματος σπουδών τού PeaceJam.
Κάθε σχολείο φιλοτέχνησε μια αφίσα σχετική με το προσφυγικό ζήτημα, η οποία αναρτήθηκε στον χώρο του συνεδρίου. Αντίστοιχα, κάθε μαθητής και εκπαιδευτικός προσκόμισε ένα είδος ρουχισμού ή ένα ζευγάρι παπούτσια (χρησιμοποιημένο ή αχρησιμοποίητο) για παιδί ή για ενήλικα.
Τα είδη που συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο τής κοινωνικής δράσης των συμμετεχόντων στο 1st PeaceJam Slam Ελλάδας προωθήθηκαν σε ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα, μέσα από το δίκτυο συνεργασίας τής ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ- Κοινωνικής Οργάνωσης Υποστήριξης Νέων και τού GIVING CENTER FOR GREECE τού Ιδρύματος Μποδοσάκη.
Οι μαθητές τής Γ΄τάξης που συμμετείχαν ήταν οι: Χρήστος Κουτσοκώστας, Γιάννης Κουτούλας και Φάνης Καμαριάρης.
Τους μαθητές συντόνισε και συνόδευσε η καθηγήτρια Αγγλικών κ.Παναγιώτα Οικονόμου.