Εκτύπωση

Την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022 οι μαθητές και οι μαθήτριες τής Ε΄ τάξης τού Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων, με την καθοδήγηση τού δασκάλου τους κ. Σωτήρη Ντίνου, οργάνωσαν και παρουσίασαν εορταστική εκδήλωση για την επέτειο τής 28ης Οκτωβρίου 1940, στον χώρο εκδηλώσεων τού Σχολείου.

Τής εκδήλωσης προηγήθηκε ο εορτασμός τής Σημαίας και η παράδοση τής Σημαίας τού Σχολείου από τη Διευθύντρια κ. Ελένη Παπανικολάου στους σημαιοφόρους και τους παραστάτες και τις παραστάτριες, μαθητές και μαθήτριες τής Στ΄τάξης που αρίστευσαν την προηγούμενη χρονιά.


Με στόχο την παιδαγωγική διάσταση των σχολικών εορτών η Ε΄τάξη ξεκίνησε την προετοιμασία για την εορτή από την αρχή τής σχολικής χρονιάς, ώστε να μην αποτελέσει μια στείρα αναπαράσταση δρώμενων.

Αρχικά τα παιδιά ανέτρεξαν και μελέτησαν διαφορετικά είδη ιστορικών πηγών τής εποχής.
Ακολούθησε το Πολεμικό Μουσείο Καλπακίου, όπου μέσα από εικόνες, βίντεο και αυθεντικό πολεμικό υλικό τής εποχής έζησαν νοερά τις πρώτες ημέρες τού ελληνοϊταλικού πολέμου και τις ηρωικές μάχες.

Με βασικό εργαλείο το παιδικό λογοτεχνικό βιβλίο τής Γιαννιώτισσας συγγραφέως κ. Σοφίας Γραμμόζη-Σωπίκη «Τα μεγάλα μάτια τής Αλ… », εκδόσεις Παρρησία, στο οποίο βασίστηκε το θεατρικό τής εορτής, τα παιδιά προσέγγισαν τα ιστορικά γεγονότα.

Στο παραστατικό και ζωντανό αυτό βιβλίο τα γεγονότα που διαδραματίζονται σε ένα χωριό τής Ηπείρου ακροβατούν ανάμεσα στο παρόν και στο παρελθόν, όπου ένα περιστατικό ήταν αφορμή να ξυπνήσουν μνήμες από την περίοδο τής Κατοχής.

Οι μαθητές και η μαθήτριες είχαν την ευκαιρία, μάλιστα, να συζητήσουν διά ζώσης με τη συγγραφέα, που για τον σκοπό αυτό επισκέφθηκε την τάξη τους λίγες ημέρες πριν την εκδήλωση.

Μετά από όλη αυτή τη διεργασία οι μαθητές και οι μαθήτριες τής Ε΄ τάξης την ημέρα του εορτασμού τής εθνικής επετείου παρουσίασαν θεατρικό με τίτλο «Κι όμως τα μάτια μιλούν… ».

Ευχαριστούμε την κ. Σοφία Γραμμόζη-Σωπίκη που μας τίμησε με την παρουσία της και στην εορτή.
Ήταν μια εξαιρετική εκδήλωση που συγκίνησε το κοινό με το θεατρικό δρώμενο το οποίο επιμελήθηκε ο θεατρολόγος τού Σχολείου κ. Αλέξανδρος Παπαναστασίου.

Η Ε΄τάξη πλαισίωσε και μουσικά την εορτή με τραγούδια τού ΄40 υπό την καθοδήγηση τού καθηγητή Μουσικής κ. Δημήτρη Λεοντάρη.

Τέλος, την εικαστική επιμέλεια ανέλαβε η καθηγήτρια Καλλιτεχνικών κ. Μαγδαληνή Φιλιπποπούλου.