Εκτύπωση

Η βραβευμένη Γιαννιώτισσα συγγραφέας παιδικών βιβλίων κ. Σοφία Γραμμόζη-Σωπίκη επισκέφθηκε το Αρσάκειο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων την Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022 και την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022, προκειμένου να συζητήσει με τους μαθητές όλων των τάξεων τού Σχολείου για τα βιβλία της, τα οποία τα παιδιά επεξεργάστηκαν στο πλαίσιο τού μαθήματος τής Φιλαναγνωσίας.

Η επίσκεψη τής συγγραφέως ξεκίνησε με τη συνάντησή της με τους μαθητές τής Ε΄ τάξης καθώς τα παδιά αυτά είχαν αναλάβει να παρουσιάσουν το θεατρικό δρώμενο τής γιορτής για την 28η Οκτωβρίου, το οποίο βασίστηκε στο βιβλίο τής κ. Γραμμόζη-Σωπίκη «Τα μεγάλα μάτια τής Αλ».
Στη συνέχεια η συγγραφέας επισκέφθηκε την Α΄ τάξη και ταξίδεψε τα παιδιά μέσα από την ανάγνωση τού αγαπημένου παραμυθιού με τον μοναδικό λαϊκό χαρακτήρα «Η χάντρα η ασημένια, η χρυσομαλαματένια» (εκδόσεις Παρρησία). Και τα δύο είναι σε εικονογράφηση τού αξέχαστου καταξιωμένου Γιαννιώτη εικονογράφου Χρήστου Δήμου.
Οι μαθητές των Β΄ και Γ΄ τάξεων, συνδυάζοντας την παιδική λογοτεχνία με τη θεματική τής Διατροφής των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, ασχολήθηκαν με το βιβλίο «Η επιστροφή τού Βασιλιά Γιγαντόκαρδου», σε εικονογράφηση τής Λέλας Στρούτση (εκδόσεις Σαΐτη), ένα ευφυές παραμύθι για τη σωστή διατροφή.
Τέλος, οι μαθητές και οι μαθήτριες των Δ΄ και Στ΄ τάξεων προσέγγισαν με τον πιο εύληπτο τρόπο δύσκολα θέματα, όπως είναι η προσφυγιά, η διαφορετικότητα, η δωρεά και η μεταμόσχευση μυελού των οστών μέσα από το βιβλίο τής κ. Γραμμόζη «Μαμά, χάρισέ μου λίγο ουρανό», σε εικονογράφηση Έφης Κοκκινάκη (εκδόσεις Σαΐτη). Τα παιδιά χάρηκαν μια εποικοδομητική συζήτηση με τη συγγραφέα, η οποία απάντησε σε όλες τους τις απορίες και τους προβληματισμούς τους σχετικά με τα θέματα που θίγει το βιβλίο όσο και για το θέμα τής συγγραφής παιδικών βιβλίων.
Η γνωριμία και η συζήτηση με τη συγγραφέα, η ενασχόληση με την παιδική λογοτεχνία, η ανάγνωση βιβλίων στάθηκαν για άλλη μια φορά, εκτός από μια ευχάριστη και συνάμα εκπαιδευτική δραστηριότητα για τους μαθητές, ένα πολύτιμο εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς στο παιδαγωγικό τους έργο.