Αρσάκεια Ιωαννίνων
Τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014 οι εκπαιδευτικοί τού Αρσακείου Γυμνασίου Ιωαννίνων οργάνωσαν συνάντηση με τους γονείς των μαθητών τού Σχολείου, προκειμένου να τους ενημερώσουν για τις δράσεις και τα πολιτιστικά προγράμματα που θα υλοποιηθούν κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά στο Γυμνάσιο.
Ο Διευθυντής τού Σχολείου κ. Παύλος Μαυρόγιαννης μίλησε στους γονείς για τα πλεονεκτήματα τού διευρυμένου ωραρίου, για την Αγωγή Προφορικού Λόγου, τις γενικότερες δράσεις τού Σχολείου και άλλα θέματα που αφορούν στη λειτουργία του.
Ο φιλόλογος κ. Παναγιώτης Αθανασόπουλος ενημέρωσε τους γονείς για το πολιτιστικό πρόγραμμα «Ανακαλύπτοντας τον Μυστρά». Παρουσίασε τον σχεδιασμό για την εκπόνησή του και τα θέματα που θα προσεγγίσουν οι μαθητές στις ατομικές εργασίες τους για τον Μυστρά. Στόχος τού προγράμματος είναι η ανάδειξη τού Μυστρά ως μνημείου προστατευομένου από την Unesco.
Για το μάθημα τής Μαθηματικής Σκέψης μίλησε η μαθηματικός κ. Ευφροσύνη Γατσώρη. Εξήγησε ότι στόχος είναι, μέσα από κατάλληλα επιλεγμένες ασκήσεις, γρίφους και προβλήματα λογικής, ο περιορισμός τής στείρας αποστήθισης, η καλλιέργεια τής μαθηματικής σκέψης, η ενίσχυση τής θετικής στάσης απέναντι στα μαθηματικά, η αλλαγή τής αρνητικής στάσης, όπου υπάρχει,  απέναντι στα μαθηματικά και, τέλος, στο να γίνει κατανοητό ότι τα μαθηματικά δεν περιορίζονται στην εκτέλεση πράξεων και υπολογισμών, αλλά είναι ένας τρόπος αντίληψης και ελέγχου τού κόσμου που μας περιβάλλει.
Στη συνέχεια η καθηγήτρια Αγγλικών κ. Ειρήνη Οικονόμου αναφέρθηκε στις επιπλέον ώρες διδασκαλίας των Ξένων Γλωσσών με βάση το διευρυμένο ωράριο, καθώς και στα διδακτικά μέσα που χρησιμοποιούνται κατά την διδασκαλία, ένα εκ των οποίων είναι και η ψηφιακή πλατφόρμα e-arsakeio. Αναφορά έγινε και στο πώς καθορίζεται η ύλη και σε ποιες ξενόγλωσσες  πιστοποιήσεις στοχεύει το σχολείο ανά τάξη. Τέλος, επισημάνθηκαν οι καινοτόμες δράσεις που αναλαμβάνει το Σχολείο, συνεργαζόμενο με φορείς όπως το Βρετανικό Συμβούλιο.
Τέλος ο θεολόγος κ. Μιλτιάδης Σγουρίδης ενημέρωσε τους γονείς των μαθητών των Α΄ και Β΄ τάξεων για το πολιτιστικό πρόγραμμα «Υιοθετούμε το αρχαίο θέατρο Γιτάνων» που θα εκπονήσουν οι μαθητές κατά το σχολικό έτος 2014-2015. Τον συντονισμό τού προγράμματος έχει ο Διευθυντής τού Σχολείου φιλόλογος κ. Παύλος Μαυρόγιαννης σε συνεργασία με τον καθηγητή Θρησκευτικών. Εφέτος το Αρσάκειο Γυμνάσιο Ιωαννίνων ανοίγει την αγκαλιά του στα αρχαίο θέατρο Γιτάνων και θα προσπαθήσει να συμβάλει στο έργο τής αποκατάστασης και τής ανάδειξής του που έχει αναλάβει το Σωματείο «Διάζωμα». Οι μαθητές τής Α΄ τάξης, αξιοποιώντας τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους και εμπνευσμένοι από τα οράματα τού «Διαζώματος», θα επιδιώξουν να δημιουργήσουν μια ενδιαφέρουσα προβολή τού αρχαίου θεάτρου Γιτάνων μέσω μιας βιντεοπαρουσίασης η οποία θα προβληθεί τόσο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας όσο και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων. Η επιλογή τής συγκεκριμένης θεματολογίας για το πολιτιστικό πρόγραμμα έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς θα αποδείξει έμπρακτα τη μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεστεί στην ευαισθητοποίηση των μαθητών για τη φροντίδα και τη διατήρηση τής πολιτιστικής μας κληρονομιάς.