Εκτύπωση

Την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022, παραμονή τής εθνικής επετείου τής 28η Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε η εορταστική εκδήλωση, στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων των Αρσακείων Σχολείων.

Κατά το πρώτο μέρος τής εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε παράδοση τής Σημαίας τού Αρσακείου Γυμνασίου και Λυκείου Ιωαννίνων, ενώ στη συνέχεια απονεμήθηκαν αριστεία και βραβεία προόδου στους αριστεύσαντες μαθητές κατά το σχολικό έτος 2021-2022.

Το δεύτερο μέρος τής εκδήλωσης ξεκίνησε με ομιλία τής κ. Μπάτσιου Βασιλικής, φιλολόγου τού Αρσακείου Γυμνασίου Ιωαννίνων, κατά την οποία έγινε συνοπτική αναφορά στα γεγονότα που προηγήθηκαν τού ηρωικού "ΟΧΙ", αλλά και στα γεγονότα πού σημάδεψαν τα πρώτα έτη τού πολέμου.

Στα πρώτα αυτά χρόνια ήταν αφιερωμένο και το θεατρικό δρώμενο που ακολούθησε, με τίτλο «Οι Δύο Όψεις τής Νίκης».
Τα κείμενα τού έργου αντλήθηκαν από το έργο των Κ. Χατζηπατέρα - Μ. Φαφαλιού «Μαρτύριες ΄40-41», στο οποίο περιλαμβάνονται αυτούσιες προφορικές μαρτυρίες ανθρώπων, οι οποίοι συμμετείχαν ή έζησαν από κοντά τα συγκλονιστικά γεγονότα τής εποχής.

Μαθητές τής Β΄και Γ΄τάξης τού Αρσακείου Γυμνασίου ενσάρκωσαν επί σκηνής νεαρούς στρατιώτες, νοσηλεύτριες και απλούς πολίτες που καταθέτουν τις εμπειρίες τους.

Ειδικότερα, όπως, άλλωστε, μαρτυρά και ο τίτλος, το δρώμενο δομήθηκε σε μια κεντρική αντίθεση, επιδιώκοντας να παρουσιάσει με γλαφυρό τρόπο αφενός τη θλίψη και την απόγνωση που πλημμύρισε τη χώρα μας κατά την έναρξη τού πολέμου και αφετέρου την αισιοδοξία, το θάρρος και την ελπίδα που χαρακτήριζε τους Έλληνες τής, κατά τα άλλα ζοφερής, περιόδου.

Στο τέλος τής εκδήλωσης οι μαθητές καταχειροκροτήθηκαν για τις συγκινητικές τους ερμηνείες, οι οποίες, μέσω τής δυναμικής των μαρτυριών, μετέφεραν το κοινό πίσω στα δύσκολα χρόνια, στις αρχές τού Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, και ήγειραν προβληματισμούς για το παρόν και το μέλλον.

Το θεατρικό πλαισίωσε με γνώριμες μελωδίες η χορωδία τού Σχολείου.

Συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς κ. Τάτση Αικατερίνη, Πλακούτση Χρηστίνα, Μπάτσιου Βασιλική, Ράπτη Άννα, Λεοντάρη Δημήτρη, Φιλιπποπούλου Μάγδα και Σγουρίδη Μιλτιάδη για την επιμέλεια και την οργάνωση τής εκδήλωσης, αλλά και στους ιδιαίτερα ταλαντούχους μαθητές του Σχολείου μας!