Αρσάκεια Ιωαννίνων
Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν κατά το σχολικό έτος 2016-2017, οι μαθητές τής Γ΄ τάξης τού Αρσακείου Γυμνασίου Ιωαννίνων και τής Α΄ τάξης τού Αρσακείου Λυκείου Ιωαννίνων πραγματοποίησαν τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Ξάνθη, την Καβάλα και τη Θεσσαλονίκη από 27 έως 29 Απριλίου 2017.
Την πρώτη ημέρα οι μαθητές ξεναγήθηκαν στην παλιά πόλη τής Ξάνθης από εκπροσώπους τής Φιλοπροόδου Ένωσης Ξάνθης και επισκέφθηκαν το Λαογραφικό Μουσείο τής πόλης καθώς και το αρχοντικό τού κορυφαίου Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μάνου Χατζιδάκι. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Πόρτο Λάγος, ένα γραφικό ψαροχώρι που ανήκει στον Δήμο Αβδήρων, και το μετόχι τής Ιεράς Μονής Βατοπεδίου. Η ημέρα έκλεισε με την παρουσίαση των εργασιών των μαθητών τής Α΄ Λυκείου που είχαν θέμα «Μουσουλμανική μειονότητα Θράκης: παρελθόν, παρόν και μέλλον».
Την επόμενη ημέρα τα παιδιά επισκέφθηκαν αρχικά την αρχαία πόλη των Φιλίππων, που αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς τής UNESCO και έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Βόρειας Ελλάδας. ‘Eπειτα, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά και τα χωριά των Πομάκων Σμίνθη και Εχίνος, να ανακαλύψουν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία τους, να περιηγηθούν και να ζήσουν από κοντά αξέχαστες στιγμές με τους συμμαθητές τους. Στο τέλος τής ημέρας, παρουσιάσαν τις εργασίες τους οι μαθητές τής Γ΄ Γυμνασίου με θέμα «Από την ίδρυση τού νέου ελληνικού κράτους έως την εθνική ολοκλήρωση: Πρόσωπα και γεγονότα».
Φεύγοντας από την Ξάνθη και την Καβάλα, τελευταίος σταθμός ήταν η Θεσσαλονίκη. Εκεί οι μαθητές ξεναγήθηκαν στα βυζαντινά τείχη τής πόλης (Επταπύργιο), στη Ροτόντα και στη συνεχεία έκαναν έναν μεγάλο περίπατο στην περιοχή τού Λευκού Πύργου.
Τους μαθητές συνόδευσαν ο Διευθυντής τού Λυκείου κ. Παύλος Μαυρόγιαννης (φιλόλογος), οι υπεύθυνοι καθηγητές των εκπαιδευτικών προγραμμάτων κ. Ιωάννα Μερτζάνη (Οικιακής Οικονομίας), Ιωάννα Κάλλη (φιλόλογος) και ο διδάσκων κ. Μιλτιάδης Σγουρίδης (θεολόγος).