Αρσάκεια Ιωαννίνων
Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν κατά το σχολικό έτος 2017-2018, οι μαθητές τής Γ΄ τάξης τού Αρσακείου Γυμνασίου Ιωαννίνων και των Α΄ και Β΄ τάξεων τού Αρσακείου Λυκείου Ιωαννίνων πραγματοποίησαν τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στη Θεσσαλονίκη, στο οχυρό Ρούπελ, στη λίμνη Κερκίνη, στον Άγιο Αθανάσιο και στο Νυμφαίο από τις 28 έως 30 Μαρτίου 2018.
Την πρώτη ημέρα οι μαθητές ξεναγήθηκαν στα κοιμητήρια Ζέιτενλικ (συμμαχικά νεκροταφεία τού Α΄ Παγκοσμίου πολέμου) από τον κ. Γιώργο Μιχαήλοβιτς (Djordie Mihailovic), ο οποίος από το 1960 είναι ο φύλακας τού σερβικού τομέα των συμμαχικών νεκροταφείων τού Ζέιτενλικ, μια θέση που κληρονόμησε από τον παππού του. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν επίσκεψη στην πλατεία Αριστοτέλους και περιηγήθηκαν την Άνω πόλη τής Θεσσαλονίκης. Η ημέρα έκλεισε με την παρακολούθηση τής παράστασης τού ΚΘΒΕ «Η αυλή των θαυμάτων», τού Ιακώβου Καμπανέλλη, στο θέατρο τής Μονής Λαζαριστών.
Την επόμενη ημέρα τα παιδιά επισκέφθηκαν αρχικά το οχυρό Ρούπελ, που είναι το μεγαλύτερο από τα 21 οχυρά της «Γραμμής Μεταξά» στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Το οχυρό δεσπόζει στο στρατηγικό πέρασμα των ομώνυμων στενών τού Στρυμόνα και γι’ αυτό σφυροκοπήθηκε από στεριά και αέρα με σφοδρότητα από τους Γερμανούς κατά την εισβολή τους στην Ελλάδα στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Ακολούθησε ξενάγηση μέσα στο οχυρό από κληρωτό οπλίτη, επιφορτισμένο με αυτό το καθήκον. Έπειτα, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη λίμνη Κερκίνη, να ανακαλύψουν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της, να περιηγηθούν και να ζήσουν αξέχαστες στιγμές με τους συμμαθητές τους.
Φεύγοντας από τη Θεσσαλονίκη τελευταίοι σταθμοί ήταν τα χωριά Άγιος Αθανάσιος και Νυμφαίο. Οι μαθητές περιηγήθηκαν το χωριό Άγιος Αθανάσιος και ακολούθησε συζήτηση για το μοντέλο τής τουριστικής ανάπτυξης που εφαρμόζεται. Την ίδια ημέρα επισκέφθηκαν το χωριό Νυμφαίο, όπου βρίσκεται το καταφύγιο τού Αρκτούρου.
Τους μαθητές συνόδευσαν ο Διευθυντής τού Λυκείου κ. Παύλος Μαυρόγιαννης (φιλόλογος), η υπεύθυνη τού εκπαιδευτικού προγράμματος κ. Ιωάννα Μερτζάνη (Οικιακής Οικονομίας) και οι διδάσκοντες κ. Αναστασία Αναστασίου (χημικός), Μιλτιάδης Σγουρίδης (θεολόγος) και Χρήστος Τσατσούλης (φιλόλογος).