Εκτύπωση

Την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021 μαθητές τής Γ΄ τάξης τού Αρσακείου Γυμνασίου Ιωαννίνων και τής Β΄ τάξης τού  Αρσακείου Λυκείου Ιωαννίνων, συνοδευόμενοι από τη Διευθύντρια τού Γυμνασίου και καθηγήτρια Φυσικής κ. Κατερίνα Τάτση, τη βιολόγο κ. Ελισάβετ Μαρκατζίνου και τους εκπαιδευτικούς κ. Αντώνη Καναβούρα και Μιλτιάδη Σγουρίδη, παρακολούθησαν στο Συνεδριακό Κέντρο τού Πανεπιστημίου Πατρών μια εξαιρετική διημερίδα που αφορούσε στο ανθρώπινο γονιδίωμα, στην ανάλυση τού DNA και την εξατομικευμένη θεραπεία.

Τη διημερίδα οργάνωσε ο Συντονισμός Φυσικών Επιστημών τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας σε συνεργασία με το Εργαστήριο Φαρμακογονιδιωματικής και Εξατομικευμένης Θεραπείας, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή κ. Γεώργιο Πατρινό.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για το πώς η ανάλυση τού DNA βρίσκει εφαρμογή στην εξατομικευμένη ιατρική και θεραπεία και εξοικειώθηκαν με έννοιες και πειραματικές διαδικασίες Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής.

Επιπλέον, εκπαιδεύτηκαν σε ένα φορητό εργαστήριο πειραμάτων, τού οποίου η μεταφορά είναι εύκολη και η διεξαγωγή των πειραμάτων μπορεί να πραγματοποιηθεί εντός τής σχολικής μονάδας.

Μαθητές κι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν, συμμετείχαν και εκπαιδεύτηκαν στην απομόνωση γενετικού υλικού, στην αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (PCR), στην ηλεκτροφόρηση DNA σε πήκτωμα αγαρόζης και τέλος στη γονοτύπηση με τη βοήθεια περιοριστικών ενδονουκλεασών.

Επίσης, κατά τη διάρκεια τής 1ης ημέρας τής διημερίδας παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία η διαδραστική-θεατρική παράσταση «DNA, κοίτα ποιος μιλάει».