Εκτύπωση
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα  #Codeweek, που  πραγματοποιήθηκε εφέτος από τις 8 έως και τις 23 Οκτωβρίου, αποτελεί μια πρωτοβουλία ψηφιακoύ γραμματισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έχει ως στόχο να κάνει τον προγραμματισμό  και τη χρήση νέων τεχνολογιών προσιτά σε όλους με διασκεδαστικό και ενδιαφέροντα τρόπο.
Το Αρσάκειο Γυμνάσιο Ιωαννίνων εκπροσωπήθηκε στη δράση από τους μαθητές όλων των τάξεων, ενώ το Αρσάκειο Λύκειο Ιωαννίνων συμμετείχε με τους μαθητές της Α’ Λυκείου.
Η δράση που υλοποιήθηκε αφορούσε στον σχεδιασμό και την κατασκευή σε 3D Printer ενός κυβόλεξου, με γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου αλλά και σύμβολα του συστήματος ανάγνωσης Μπράιγ για τυφλούς. 
Για τον σχεδιασμό των κύβων, οι οποίοι στην μία έδρα τους φέρουν ένα γράμμα του ελληνικού αλφάβητου και σε δεύτερη γειτονική έδρα τις αντίστοιχες ανάγλυφες κουκίδες του κώδικα Μπράιγ, οι μαθητές χρησιμοποίησαν το ελεύθερο λογισμικό τρισδιάστατης μοντελοποίησης Tinkercad. Στη συνέχεια, οι κύβοι εκτυπώθηκαν στους δύο τρισδιάστατους εκτυπωτές του Αρσακείου Γυμνασίου και Λυκείου Ιωαννίνων, οι οποίοι έχουν αποκτηθεί μέσω της δράσης eTwinning STEM 3.0.
Επιπλέον, οι μαθητές της Α’ Λυκείου, στο πλαίσιο του 7ου Κεφαλαίου του μαθήματος της Πληροφορικής: «Υλοποίηση Εφαρμογών σε Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα», δημιούργησαν εφαρμογή εκμάθησης του συστήματος Μπράιγ για κινητά Αndroid.
Το αντικείμενο της δράσης που αφορούσε όχι μόνο στον προγραμματισμό και την μοντελοποίηση αλλά και στην ενασχόληση με το σύστημα ανάγνωσης και γραφής που χρησιμοποιούν οι τυφλοί συνάνθρωποί μας ενθουσίασε τους μαθητές, οι οποίοι πρότειναν τη συνέχισή της και τον σχεδιασμό/κατασκευή χρήσιμων αντικειμένων με επιγραφή σε κώδικά Μπράιγ.