Αρσάκεια Ιωαννίνων
Τα συναισθήματα είναι το πιο ευαίσθητο και σπουδαίο κεφάλαιο για τη ζωή μας. Ξεκινά να μας απασχολεί από την πρώτη στιγμή που αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και διαρκεί για πάντα. Ο τρόπος που τα διαχειριζόμαστε, αναγνωρίζουμε και αποδεχόμαστε καθορίζει τη στάση και τη συμπεριφορά μας απέναντι σε καταστάσεις και άλλους ανθρώπους, αλλά κυρίως επιδρά στην αυτοαντίληψη και αποδοχή τής προσωπικότητάς μας.
Τα νήπια βρίσκονται νοητικά στη φάση τού εγωκεντρισμού. Δεν είναι εύκολο για εκείνα να μπουν στη διαδικασία τού μοιράσματος, να γίνουν μέλη μιας τάξης, να περιμένουν τη σειρά τους για να μιλήσουν ή να παίξουν με κάποιο παιχνίδι που τους κέντρισε το ενδιαφέρον. Δεν αδιαφορούν για τους άλλους, απλώς δεν μπορούν ακόμα να βάλουν τον εαυτό τους στη θέση ενός άλλου, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τους καβγάδες και τα συναισθήματα ματαίωσης που τους προκαλούν αυτοί. Συχνά, μάλιστα, έχουν και συναισθήματα τα οποία δεν γνωρίζουν τον τρόπο να τα εκφράσουν ή να τα περιορίσουν.
Για όλα τα παραπάνω το Αρσάκειο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων, τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου 2016, αποφάσισε να προσεγγίσει τον κόσμο των συναισθημάτων μέσα από τη θεατρική παιδεία.
Τα παιδιά αφού πρώτα συζήτησαν και εξέφρασαν διάφορα συναισθήματα, στη συνέχεια κατασκεύασαν τις «μάσκες των συναισθημάτων τους», όπου η κάθε μάσκα απεικόνιζε και ένα διαφορετικό συναίσθημα.
Έπειτα, το κάθε παιδί διηγήθηκε τη δική του ιστορία συναισθημάτων με τη χρήση των μασκών αυτών.
Τέλος, όλα μαζί έπαιξαν θεατρικά παιχνίδια κατανόησης και εξωτερίκευσης των συναισθημάτων μας.